Краят на митовете за АЕЦ “Белене”?

Във в-к “ Капитал“ има публикувано интервю с Богомил Манчев – собственик на „Риск инженеринг“, която е консултант на проекта за АЕЦ „Белене“. В едно по-предишно интервю тойхарактеризира ролята си венергетиката така: „Всеки министър, иска или не, трябва да се съобразява с „Риск инженеринг“, защото ние имаме специалистите в бранша, опита в проектирането, в управлението на проекти“.
В интервютоБогомил Манчев защитава проекта АЕЦ „Белене“, но между другото успява да разбие всички митове за проекта, които се поддръжаха години наред и с които се „рекламираше“ проектът.
Разбитите митове:
Проектът е евтин, 4 милиарда евро
„Без държавна гаранция „Белене“ може да достигне 9 млрд. евро“, казва Богомил Манчев. С други думи, проектът струва 9 милиарда евро, а целта е голяма част от тези средства да бъдат прехвърлени на гърба на държавата и данъкоплатците чрез най-различни гаранции, субсидии, пряко изливане на сердства и др.под. трикове.
АЕЦ „Белене“ ще произвежда евтина електроенергия
„Продажната цена през 2015-2016 г., когато централата ще е готова, ще бъде 6 евроцента за кВтч.“ казва Манчев. Това са 12 стотинки на киловатчас или точно 10 пъти по-скъпо отколкото е цената на електроенергията на АЕЦ „Козлодуй“. Толкова за евтината електроенергия.
Проектът е много сигурен и изгоден
Да ама не – дори неговите строители, руснаците, не искат да отпуснат финансиране за този проект без държавна гаранция от българското правителство. Ако вярват, че проектът е сигурен, защо искат държавна гаранция срещу рисковете? Ако проектът е изгоден, ще се намери инвеститор, който да инвестира без държавна гаранция (така се строят повечето ядрени централи в развитите страни).
И още:
В интервюто с Богомил Манчев също така разбираме, че цената на АЕЦ „Белене“ ще се повиши спрямо заложената в договора. Обяснението – имало инфлация. Удобно се пропуска фактът, че през последните месеци цените на всякакви суровини, материали, горива и строителство паднаха драстично.
Има и още едно интересно твърдение на Богомил Манчев: „Основното оборудване се прави в Русия и цената му трябва да бъде увеличена според повишението на руската инфлация.“ Пропуска се фактът, че проектът се заплаща в евро – а не в рубли. Съответно, ако се взема инфлацията на руската рубла трябва да се вземе под внимание и драстичната обезценка на руската рубла спрямо еврото. И тогава проектът трябва да поевтинее, а не да поскъпва.
Богомил Манчев също така не се интересува от макроикономическите рискове от една голяма държавна гаранция за АЕЦ „Белене“ – която може да удвои или утрои държавния и държавногарантирания дълг на страната. Може би (късогледо) си мисли, че една тежка криза в България ще остави неговия бизнес незасегнат.
Да припомня, че руската технология за АЕЦ „Белене“ беше избрана без търг и конкурс – беше решено, че понеже проектът е започнат по руска технология ще е по-евтино да се продължи по същата и да се използва вече построеното. Но се оказа, че нямало да се използва вече построеното, а дори обратното – то ще бъде разрушено. С две думи, причината, поради която беше избрана руската технология, беше разрушена и не съществува. Да се чуди човек, какво пречеше тогава да се направи истински международен търг за проекта и да се избере най-доброто предложение?

Георги АНГЕЛОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *