Станишев подписва за ”Южен поток” в Москва?

Подписването на документа за газопровода „Южен поток“ се очаква следващата седмица по време на посещението на българския премиер Сергей Станишев в Москва.
Това заяви пред „Время новостей“ източник, близък до руското правителство, цитиран от БГНЕС. Брюксел е успял да окаже натиск върху България страната да се откаже от подписването на обвързващо споразумение по „Южен поток“, който се прокарва от Русия в противовес на проекта „Набуко“, съобщава „Время новостей“, позовавайки се на свои източници.
Подписването е трябвало да се състои в рамките на международния газов форум, стартиращ днес в София. Именно заради това Владимир Путин отмени своята визита в българската столица, изпращайки на срещата министъра на енергетиката Сергей Шматко.
Българският външен министър Ивайло Калфин заяви, че неговата страна не е готова сега да подпише документите. По думите му, „разногласията могат да бъдат отстранени в обозримо бъдеще“. Сега подписването на документите се очаква следващата седмица по време на визитата в Москва на българския премиер Сергей Станишев. Впрочем, той не изключи, че на София отново ще бъда оказано политическо въздействия, за да се предотврати напредъка по „Южен поток“ дотогава, докато „Набуко“ (за който България също се явява ключова транзитна страна) бъде съгласуван с междудържавен договор. Брюксел разчита да го подпише до края на полугодието.
Вчера българският президент Георги Първанов потвърди, че между България и Русия съществуват разногласия във връзка с проекта „Южен поток“, посочва БТА, цитирайки вестник „Независимая газета“. Именно с тези разногласия се свързва отказът на Путин да участва в започващия в София форум, подчертава и това руско издание. По думите на съветници от екипа на руския премиер „във форума ще участват главно експерти, въпреки че организаторите го наричат среща на най-високо равнище“.
Анализаторът от международната консултантска компания „Ай Ейч Ес Глоубъл инсайт“ Андрю Неф заявил пред „Независимая газета“, че причината за отсъствието на Путин е очевидната невъзможност в София в настоящия момент да бъдат подписани каквито и да било документи на междуправителствено равнище в сферата на енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *