Съвети за оцеляване в криза

Носете си обяд на работа, пропуснете пиенето на кафе и не забравяйте да платите вноските си по всички задължения, защото банкерите винаги ви настигат.
Това са само няколко от съветите, включени в издадения от ирландските власти „Наръчник за оцеляване през рецесията“, информира Ройтерс, цитирана от БТА.
Финансовият регулаторен орган на Ирландия съветва гражданите, замаяни от спукването на балона на недвижимите имоти и рецесията, как да спестят близо 3000 евро годишно (3872 д.) чрез прости действия: като си купуват по-малко списания и пазаруват в близката околност.
„Купувайте по-малко луксозни вещи“, съветва регулаторният орган читателите си, на които предстои да понесат увеличение на данъците и съкращаване на обществените услуги като част от обявения в началото на месеца от Дъблин 5-годишен план за икономии.
„Не се ангажирайте с повече дългове, отколкото можете да си позволите“, предупреждават властите на сайта за съвети към потребителите www.itsyourmoney.ie.
Тези съвети могат да предизвикат учудване. Регулаторният орган предстои да бъде основно преструктуриран, след като понесе остри критики заради неспособността си да ограничи извънредно високото кредитиране в периода на възход на икономиката на „келтския тигър“ и да се справи с множество скандали.
През 2008 г. Ирландия навлезе в рецесия, отчитайки сравнително ниско ниво на задлъжнялост. Според прогнозите обаче през 2009 г. бюджетният дефицит на страната ще достигне ниво над 10 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а икономиката ще се свие с около 8 на сто, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *