Скандал в Македония след като съдът постанови на чуждестранен инвеститор да плати почти 200 млн. евро

Нов скандал разтърси Македония, след като Съдът в Скопие реши, че австрийската компания ЕВН, която е собственик на бившото „Електростопанство на Македония“ трябва да заплати почти 200 млн. евро за несъбрани вземания в периода 1995-2004 година, тоест преди приватизационната сделка, с която ЕВН стана собственик. Австрийската компания съобщи, че ще съди македонската държава пред Международния Арбитражен съд във Вашингтон.

На среща с премиера Никола Груевски, чуждестранните посланици акредитирани тук, изразиха „загриженост за дискриминационното отношение към ЕВН – Македония по време на съдопроизводството“. Става дума за един от най-големите от иначе малкото на брой чуждестранни инвеститори в Македония.

Отношенията между правителството и австрийската компания са силно обтегнати, периодично избухват скандали и компанията е обект на остри нападки от страна на проправителствените медии. Сегашното съдебно решение бележи нова фаза в своеобразната война.

„Макар все още да не е правосилно, то е толкова скандално, че изпраща негативно послание към всички потенциални инвеститори в Република Македония“, коментира бившият премиер, а сега опозиционен депутат Владо Бучковски.

Междувременно, Македония продължава да изпитва хроничен недостиг на чужди инвестиции, включително в енергетиката и остава силно зависима от вноса. Изненадващо обаче, в последния момент реши изобщо да не участвува в започващия утре софийски енергиен форум, което предизвика недоумение поне на медийно равнище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *