Кредитната криза засегна и Deutsche Bank

Най-голямата немска банка Deutsche Bank съобщи, че нетната й печалбата за второто тримесечие на годината е спаднала с 64% спрямо същия период миналата година. Основната причина за това са трусовете на финансовите пазари, които са довели до отписвания на активи в размер на 2.3 млрд. евро, посочват от банката, цитирани от Bloomberg.
Отчетената печалба на компанията спадна до 649 млн. евро, при 1.78 млрд. евро през същия период миналата година.
Изпълнителният директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман заяви: „Оставаме предпазливи до края на 2008 година. Ще продължим стриктно да управляваме цените, риска, капитала и ще ограничим участието си в определени сектори“. Акерман добави още, че Deutsche Bank ще продължи да инвестира в основния си бизнес, както и че институцията не се намира под натиск.
Общите нетни приходи на банката са намалели с 39 на сто до 5.4 млрд. евро при 8.8 млрд. евро година по-рано.
Корпоративното и инвестиционното банкиране са отбелязали нетни приходи в размер на 2.9 млрд. евро, при 6 млрд. евро през второто тримесечие на миналата година.
Брутната печалба на немската банка се повишава с 2.2 на сто до 854 млн. евро, при 836 млн. евро година по-рано. Така нареченият „стабилен бизнес“ на компанията генерира около една трета от общите брутни печалби на банката. От потребителския си бизнес, подкрепен от придобиването на немските Norisbank и Berliner Bank през 2006 година, банката отчита брутна печалба от 328 млн. евро за тримесечието.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *