Кремъл се опитва да успокои обстановката след ново рекордно поевтиняване на рублата

Говорителят на руския президент Владимир Путин увери обществеността, че рекордно ниският курс на рублата спрямо долара не е причина за паника, предаде БТА, като цитира ДПА.

Няма причина да се предполага, че централната банка няма някакъв предвиден сценарий за избягване на реален срив, заяви говорителят Дмитрий Песков пред руската агенция РИА „Новости“.

Курсът на рублата прехвърли днес прага от 85 рубли за долар в спотовата търговия на борсата в Москва, надминавайки вчерашния отрицателен рекорд на фона на поевтиняването на петрола, който е основен износ за Русия.

Знаете, че имаме мега регулатор, заяви Песков, добавяйки, че руската централна банка следи курса на рублата и го анализира отблизо.

Затова няма да използвам думата срив. Разбира се валутният курс се променя, променлив е. Но това далеч не е срив, отбеляза Песков.

Бившият финансов министър Алексей Кудрин посочи днес, че цената на петрола може да спадне от около 28 долара за барел в момента до около 16 долара.

Преките чуждестранни инвестиции в страната са намалели с 92 процента миналата година, съобщи днес агенция „Интерфакс“.

Поевтиняването на петрола може да изложи на опасност стабилността на Русия, като сериозно отслаби икономиката на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *