Кризата била предястието към тоталния срив

Кризата, през която преминава светът, е само предястието преди следващия срив на финансовата система, тъй като към слабостите, които са я създали, не са насочени противодействия. Това е мнението на един от най-песимистично настроените за бъдещето икономисти Марк Фабер.

Фабер е автор на доклада Gloom, Doom and Boom и има славата на яростен критик на правителствата по отношение на антикризисните им програми. В своите публични изяви специалистът, който е сред онези, които предсказаха настоящата криза, редовно изказва мрачни прогнози за бъдещето.

„Предстои тотална и цялостна катастрофа, а настоящата криза е само предястието преди големия тотален срив на финансовите пазари и правителствата в рамките на следващите 5 или 10 години. За този период цялата система ще се взриви“, е заявил Фабер пред CNBC. Срещата на страните от Г-20 по всяка вероятност няма да намери решение, което да предотврати бъдещ срив, тъй като хората, които трябва да наложат новите мерки са същите, които не успяха да предвидят кризата, твърди Фабер.

Проблемите от прекомерния ливъридж и неконтролирания и неограничен ръст на кредитирането, както и бюджедните дефицити и лихвените проценти в близост до нула, не станали обект на мерки за противодействие, смята специалистът. „Моето виждане е, че срещата на Г-20 е тотална загуба на време. Нищо няма да бъде постигнато освен това да се наложат регулации, които са дори по-лоши от онези, които доведоха до всички настоящи проблеми“, убеден е Фабер.

От 2002 година насам бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан и наследникът му на поста Бен Бернанке „са успели да направят балон във всяка област“. Основен проблем според Фабер е и това, че „когато лихвените проценти са близо до нула хората са обезкуражени да спестяват и се насърчават да спекулират“. В дългосрочен план Фабер вярва на развиващите се пазари, тъй като тяхното влияние за света се повишава. Проблемът обаче се крие в това, че подобна тенденция без съмнение ще доведе до геополитическо напрежение. „Смятам, че хората трябва да преосмислят света и това, че те трябва да държат малко пари в САЩ, а половината си средства – в развиващите се икономики“, завършва Фабер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *