Кризата вкарва България в еврозоната?

Кризата вкарва България в еврозоната

Кризата като шанс

Икономическата криза ще помогне на България да влезе в еврозоната. До този на пръв поглед парадоксален извод стигат австрийски икономисти. Те предупреждават обаче за опасността, идваща от Гърция.

Поговорката „Всяко зло за добро” не е празна фраза за самоуспокоение. Желанието на България да приеме еврото е доказателство за това. Именно глобалната финансова и икономическа криза ще помогне на страната да изпълни всички критерии за членство в еврозоната, твърдят австрийски икономисти.
Изключителен шанс
„В продължение на много години основната пречка при кандидатстването за еврозоната беше високата инфлация. В резултат на финансовата криза обаче инфлацията спадна. Имаше дори месеци с негативна инфлация,” казва Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически изследвания.
Еврото – скоро и в България?

Други критерии като обществения дълг и бюджетния дефицит са в добро състояние от години, припомня икономистът. Той е категоричен, че сега България е изправена пред изключителен шанс за влизане в еврозоната.
Промяна на правилата?
Едно от условията към кандидатките за членство е инфлацията им да не надвишава с повече от процент и половина тази в три страни от еврозоната с най-ниски инфлационни стойности.
Тъй като миналата година кризата донесе на европейския финансов съюз минусова инфлация, изискванията за членство може да се променят, смята Хуня: „Мисля, че това ще е тема за дискусии с Европейската централна банка, за да се разбере дали 2-3% инфлация в България отговарят на Маастрихтските критерии, когато средната инфлация за еврозоната е само 1%.”
Сянката на Гърция
Финансовите проблеми на Гърция обаче променят политическата ситуация, предупреждава Георг Краухенберг от Австрийската търговска камара. „Сега се намираме в една коренно различна ситуация. Ако вземем вашата съседка, Гърция, можем само да се надяваме, че от там няма да се прехвърлят много негативи към България. Казано по друг начин, Маастрихтските критерии вече не са единственото решаващо условие.
България трябва да докаже, че нейната ситуация е напълно различна от тази в Гърция. Там задлъжнялостта е изключително висока. За разлика от България, която има много ниска задлъжнялост. Трябва да се подчертае пред останалите страни от еврозоната кои точно са силните места на България. Защото не всички се вглеждат особено в детайлите, а съдят по-скоро на базата на обобщения”, казва Георг Краухенберг от Австрийската търговска камара.

Юлия Дамянова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *