Кризата е най-подходящото време за бизнес

С финансовите затруднения, които съпровождат кризата, идват и несигурностите относно влагането на пари в бизнес, включително относно това дали да започнем собствен бизнес, пише порталът thestandard.com.

Рецесията е трудно време за компаниите да вземат пари от инвеститорите, които не биха се отдали на риска да вложат средства в нечий чужд бизнес. Поради тази причина, кризата не е идеалното време да се създаде компания, която изисква голям обем стартов капитал.

Всички малки фирми и технологични компании обаче не се ръководят от тези идеи. Рецесията наистина е страхотно време да откриете малка фирма. Ето ги и петте причини защо е така:

1. Рецесията кара предприемачите да бъдат предпазливи. Да започнете бизнес с малко пари е дисциплиниращо за бизнесмените от всички нива. Може да е прекалено затормозяващо да проследявате разходите си до най-малката подробност, но навиците, които ще придобиете по този начин, са безценни. Да имате ограничено количество капитал ви предизвиква да мислите креативно, да обмисляте внимателно разходите си и да внимавате за потока на капиталите, бюджетите и финансовите баланси.

2. Рецесията принуждава хората да преразгледат идеите си. Професионален екип и много пари могат да ви донесат успех, но в дългосрочен период лошата бизнес идея ще ви донесе единствено провал. В икономически застой предприемачите ще трябва внимателно да обмислят идеите си преди да скочат в дълбокото. Кризата може да предизвика въпроси като – ще има ли пазар за подобен вид продукт, ще имам ли достатъчно капитал, за да финансирам бизнеса си или трябва да търся инвеститори, ще удовлетвори ли продукта или услугата клиентските потребности в добри и лоши икономически времена? Този тип въпроси ще връхлетят притежателите на бизнес, за да решат наистина ли си струва да се гмуркат в дълбоките води на предприемачеството.

3. Рецесиите принуждават предприемачите да намерят хора, отдадени на работата си. Общото предположение е, че по време на криза има висок процент безработица. Това може и да не е вярно, но ако хората не вярват в сигурността си, те вероятно няма да искат да напуснат работното си място. Предприемачът в криза има служители, които наистина вярват в неговата идея и продукти и им харесва да работят в неразвита фирма, защото са мотивирани от риска, който предприемат, за да постигнат целите си.

4. Започващите имат летящ старт. Да кажем, че имате страхотна идея и знаете, че ще започнете бизнес. Какво трябва да направите? Отговорът е – започнете сега. Когато икономиката излезе от рецесията, бизнесът ви ще отскочи от дъното и ще бъдете още по-близо до достигането на инвеститорския интерес и до набавянето на капитал.

5. Рецесиите карат компаниите да затегнат коланите. Това не означава, че предприемачите трябва да си спестяват предизвикателствата. Кризата развива качества, които всеки предприемач трябва да придобие – способност за бързо решаване на проблеми, постоянство, инстинктивно мислене. Да започнете бизнес в подобно време ще ви помогне да се развиете по-бързо, което е най-сигурният начин да постигнете успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *