Кризата преминава, твърдят мнозина, но не всички

Подобно на Япония, САЩ рискува да пропилее цяло десетилетие без икономически растеж, ако не вземе агресивни мерки за стимулиране на икономиката си и за прочистване на банковата си система, твърди спечелилият Нобелова награда икономист Пол Кругман.
„В момента вземаме половинчати мерки, които поддържат икономиката и банките, но не им даваме шанс да дръпнат напред. Правим същото, каквото направи и Япония през 90-те години на миналия век. Необходим е нов, сериозен стимулиращ план”, каза Кругман, цитиран от Reuters.
Мнението на Кругман не беше споделено от милиардера Джордж Сорос, който в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung прогнозира, че Азия първа ще излезе от кризата. „Свободното падане приключи, а колапсът на финансовата система беше избегнат. Националните планове за стимулиране на икономиката работят и очаквам възстановяването да започне около средата на годината. Азия ще е първа, но САЩ също върви добре”, каза Сорос.
Позицията на Сорос се подкрепя от мнозина анализатори. Прогнозите от месечния бюлетин на основните икономически показатели в САЩ сочат 2.8% свиване на американската икономика през тази година, но и ръст от 1.9% през следващата година. Икономистите очакват 1.7% свиване за второто тримесечие, което е с 0.4% по-малко от прогнозата преди месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *