Кризата с туристите можело да се избегне, според Румен Драганов

Това заяви Румен Драганов от Националния борд по туризъм и посочи, че заместник-министърът на икономиката Иво Маринов е първият, който носи отговорност за несработване на механизма, предаде Дарик.
Според Драганов определена фигура в ГЕРБ е оказала влияние с цел да не се използват средствата от застрахователните полици на туроператора „Алма тур Флай“ и компанията „Алма тур“, както и да не се спази наредбата, която задължава застрахователят да предприеме нужните мерки за връщане на туристите в страната им. Ако държавата не установи грешката и не вземе нужните решения за излизане от кризата, това ще се отрази на целия сектор, допълни Драганов.
По думите му вече има информация за клиенти, отказващи да използват авиокомпания „България ер“, въпреки че почивката се организира от друг туроператор. Механизмът за осигуряване на достатъчна гаранция за туристите включва действия от страна на икономическото министерство, което отговаря за застрахователните полици, от страна на застрахователя и на комисията за защита на потребителите. Такива действия не са били предприети, обясни Румен Драганов, като посочи, че „Алма тур Флай“ и „Алма тур“ са внесли и са дали застрахователна полица, която се намира на разположение на Иво Маринов, който не е задействал тези две полици.
„По всяка вероятност тези полици са на максималния размер, или по 200 000 лева всяка, които са били абсолютно достатъчни, за да може да се заплатят било нови самолети, било да се закупят всичките необходими билети за превозване на пътниците и за запазване на икономическия интерес на потребителя в България“, допълни Драганов. „Алма тур“ е можела да осигури полети за засегнатите туристи чрез наемане на други авиопревозвачи, обясни още Драганов.
Колкото до „България ер“: „България ер“ е можела да извози всички туристи по начина, по който ги е довела, тъй като те са точно с такъв размер неплатени билети за идването си в България, колкото са неплатени билетите им за връщане. Това е било абсолютно съзнателно, тъй като сумата, която се е дължала, е твърде голяма, за да кажем, че става въпрос само за 1 или 2 полета“.
Според Румен Драганов излизането от кризата ще отнеме няколко седмици. По думите му Русия е сезирала Европейската комисия, която би трябвало да направи проверка относно спазването на директивата и сработването на механизма за сигурността на туристите у нас.
Българската страна е направила всичко необходимо по проблема с руските туристи в спора между „Алма тур“ и „България Ер“, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Механизмът от наша страна е спазен и всяко друго тълкуване на законодателството и европейската нормативна уредба е интерпретация по нечий начин, допълни той, цитиран от БТА. Маринов обясни, че в случая, както е нормалната практика, изпълнението на договора за туристическата услуга от всички контрагенти на организиращия туроператор е за негова сметка – тоест от неговата застрахователна гаранция.
Междувременно министърът на транспорта Ивайло Московски коментира пред БНР, че спорът между компаниите „Алма тур“ и „България Ер“, който доведе до отмяна на полети, няма да струва нищо на българските данъкоплатци. По думите му с пари от бюджета е платен само полетът на правителствения самолет към Русия.
Снощи още 130 туристи се прибраха в Русия с  полет на авиокомпания „Россия“ от Варна до Санкт Петербург. Все още няма яснота дали има напредък в преговорите между „Алма Тур” и „България Еър” и е възможно на 26 септември, когато е планиран следващият полет за Санкт Петербург за група от 180 руски туристи, отново да има напрежение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *