Първанов се връща в БСП след 23 януари

„Много е лесно да прережеш лентичката пред 20 души от охраната и да се качиш на колата, след като си казал необходимите фрази на медиите“, коментира Първанов, цитиран от Дарик.
Аз съм тук пред вас като израз на прецедент, посочи президентът. По думите му няма друг подобен пример в европейската практика – някой президент да се е отчитал сам. Той каза, че е дошъл, за да направи сам отчета си и да чуе и оценката на хората. Към тези, които го нападат, че е тръгнал с държавен автомобил, за да показва книгата си, президентът отговори, че той не е написал роман, а отчет за своята дейност. В тези 200 страници е само част от онова, което е направил през 10-те години и представлява политически анализ за това дали политиката му е била правилна.
„Дали съм успял, ще кажете вие”, каза Георги Първанов. Той призова и хората от правителството да тръгнат и да направят така отчета си, да отидат на реален диалог с хората, защото монологът не е работещ в днешно време. Президентът каза, че в този анализ е посочил и своите грешки, именно защото има самочувствие на успял политик. В този отчет Първанов е определил и няколко насоки към този, който ще го наследи.
По думите на Георги Първанов книгата, която е от около 200 страници, съдържа събития и факти от последните 10 години, както и вижданията му по различни социални и политически теми. В тази книга съм описал много малка част от политическата част от работата ми през тези години. Останалите неща са описани в над 1000 страници, качени на електронни носители и ще бъдат изпратени до всички партии и библиотеки в страната, категоричен бе държавният глава.
Най-големият раздел в книгата е свързан с визията на Първанов за социално ангажиран президент. „Надявам се българите да изберат президент с характер и позиция, който да бъде балансьор между властите в страната“, каза още той.
Георги Първанов говори и за взаимоотношенията между управляващите институции, които според него в последните две години са силно изострени и са преминати всякакви граници.
След 23 януари, когато изтече мандатът ми, смятам да се върна в БСП. Това каза в отчета си пред пловдивчани още президентът. Той посочи, че не иска работно място на „Позитано”, а да работи за партията, за да се потърси ново качество в лявото пространство, което сега има нужда от единение. Държавният глава припомни, че е бил много критикуван за тройната коалиция, но тя е много по-добро нещо от тайната коалиция.
„Развивам тезата за коалиция тип АБВ, каза държавният глава и поясни, че А – това са 80 души депутати от партията победител, Б – още 30 депутати и В – останалите. „Твърдя и съветвам всеки, който си мисли да стане премиер, че не бива да скланя, ако няма 130 депутати”, каза Първанов. По мнението му това означава здрава коалиция. Най-добре е да има еднопартийно управление според него, но това е трудно постижимо. Президентът посочи още, че е много лошо ако се прави коалиция на другия ден след изборите, защото тези хора са спорили по време на изборната кампания. Затова е хубаво тази коалиция да е направена преди изборите. Важно е да са ясни и министрите, а не да се събират на разклона за Севлиево, каза още държавният глава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *