Кризата удари туризма в Кипър

Броят на туристите в Кипър е намалял с 10,9% през първите седем месеца на годината, което нанесе удар на икономиката на средиземноморския остров, който през юни навлезе в рецесия, показват официалните данни, предаде АФП. Рецесията в Европа е дала пряко отражение на икономиката на острова, където туризмът осигурява 12% от БВП. Броят на туристите е намалял до 1,18 милиона през първите седем месеца на годината спрямо 1,33 милиона година по-рано.
Само през месец юли броят на туристите е намалял с 11,2%. Туристите от Великобритания, от където идват повечето туристи, е намалял с 16,8%, броят на посетителите от Русия е регистрирал спад с 15,6%, а от Швеция – с 8,2%. Правителството прогнозира спад с 10% за цялата година, информира Днес+. Кипър навлезе в техническа рецесия през юни след като БВП спадна с 0,5% през второто тримесечие.
През първото тримесечие той се сви с 0,6%. Правителството обаче предвижда подобрение през втората половина на годината и общ растеж от 1%. ЕК предвижда, че Кипър ще отбележи растеж от 0,3% за цялата година. Така островната държава ще бъде единствената от еврозоната, която ще отбележи растеж през 2009 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *