Кристалина Георгиева предупреждава за нестабилност в банковата система

Главният изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева изрази загриженост за уязвимостта на финансовия сектор поради неочакваното повишаване на лихвите, което, както тя казва, „разкрива уязвимостта на финансовия сектор“.

Главният изпълнителен директор на МВФ поздравява за подготовката на сектора

Георгиева призова лидерите в сектора да бъдат предвидливи и да се подготвят за потенциални нарушения, тъй като поредица от неочаквани събития, като пандемията, войната в Украйна и бързото повишаване на лихвите след продължителен период на стабилност, са маркирали последните няколко години.

Тези коментари идват на фона на усилията на американските регулаторни органи да стабилизират банковия сектор, беше разтърсен от агресивното повишаване на лихвите и нарастващото теглене на депозити. First Republic Bank стана четвъртият регионален кредитор, който фалира от началото на нарушението през март, като Федералната корпорация за застраховане на депозити организира продажбата на банката на JPMorgan Chase & Co.

Миналия месец МВФ предупреди, че нестабилността на банковата система може да окаже негативно въздействие върху икономическия растеж и че финансовите пазари все още са деликатни и напрегнати.

Организацията намали прогнозата си за растежа за тази година до 2,8% и предупреди за по-нататъшни потенциални рискове, тъй като напрежението във финансовия сектор, съчетано с по-строгата парична политика и руската окупация на Украйна, увеличава натиска.

Загрижеността на Георгиева за дълга на развиващите се пазари и необходимостта от преструктуриране

Георгиева обръща внимание и на загрижеността си относно дълга на развиващите се икономики, като подчертава, че е важно да има по-добър механизъм за преструктуриране на дълга, за да се избегне катастрофата в няколко държави.

Страните с ниски доходи, включително Замбия, Етиопия и Гана, са изправени пред колективна дългова тежест от 326 милиарда долара, като повече от половината от тях вече имат затруднения или са близо до това. Въпреки това разногласията между традиционните кредитори като Парижкия клуб и новите играчи като Китай, най-големият кредитор на развиващите се икономики, възпрепятстват опитите за преструктуриране на дълга и спасяване на икономиките им от криза.

Липсата на сътрудничество между кредиторите се прояви на пролетните срещи на МВФ и Световната банка миналия месец. Георгиева отбеляза, че Китай е смекчил натиска си многостранните кредитори, като Световната банка, да приемат намаляване на стойността на дълга си или загуби от него в съответствие с всички останали кредитори.

Въпреки това тя подчерта необходимостта от по-голяма прозрачност на кредитните практики на Пекин. Георгиева повтори предупреждението на МВФ, че икономическата фрагментация и геополитическото напрежение ще възпрепятстват растежа на световния брутен вътрешен продукт през следващите пет години.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *