Крият парите на магазините заради кражби

Всички по-големи столични търговски вериги, магазини за техника, храни, домашни потреби и др. търсени по празниците стоки са предупредени от полицията да сменят графиците на прибиране на инкасото и да не държат големи суми.
Служители на столичната полиция са разговаряли с управители и собственици и са ги предупредили да вземат допълнителни предохранителни мерки, пише в. „24 часа“.

Причината били оперативни данни, че около Нова година се очакват атаки от обирджии. Експерти смятат, че доста по-малък е рискът от нападения на обекти в големите молове, защото там инкасото се прибира под земята и така е по-защитено от изненадващи удари. Освен това в моловете има и модерно видеонаблюдение.

Най-сериозният подобен обир бе на 30 декември 2008 г., когато бандити ограбиха 200 000 лева от магазин „Билла“. Въоръжен грабеж стресна снощи жителите на Горни Богров, съобщи bTV. Двама маскирани обирджии, които по първоначални данни са били с автомати или пушки, са успели да вземат оборота от 1400 лева на хранителен магазин в центъра. Малко преди края на работното време – в 19,25 ч., в магазинa нахлули двама маскирани мъже, които накарали трите продавачки да легнат по очи на пода, после взели парите и избягали. В магазина имало охранителна камера.

Няколко банди в София са се ориентирали към нападения и грабежи над китайски търговци, пише още „24 часа“. Те ги дебнат в търговски център „Илиянци“, проследяват ги и ги нападат пред жилищата им. Обирите се извършват най-вече в северните квартали на София – Надежда, Свобода и Толстой, където живеят дребните бизнесмени, разказват столични криминалисти.

Почти всяка седмица имало ограбени китайци, повечето обаче се страхували и не се оплаквали в полицията. Те необявяват истинските си загуби, защото работят в сиватаикономика и не могат да докажат произхода на парите си. Запознати твърдят, че от нападения над китайци бандитите си докарвали поне 100 бона месечно.
Официално регистрираните в полицията случаи от началото на 2010 г. са 5.

Преди седмици 34-годишният собственик на магазин за дрехи Мао Джи Хуа и съпругата му потеглили рано сутринта за работа, когато пред входа на дома им трима въоръжени мъже, облечени с униформи, които приличали на полицейски, ги повалили на земята с няколко удара. Те завлекли китаеца и съпругата му виетнамка в дома им. После започнали да бият жестоко съпрузите и сестрата на Хуа, докато разберат къде е сейфът и има ли друг тайник в дома. След това вързали чужденците и ги покрили с одеяло.

Пощадено било само 7-годишното дете на търговците, което обаче толкова се уплашило, че не могло дори да извика.
Секунди след жестокия бой грабителите се измъкнали от жилището в кв. Надежда заедно с металната каса.

По данни на потърпевшите в сейфа е имало 600 долара и чуждестранните паспорти на семейството. Полицаи обаче подозират, че в касата е имало поне 10 пъти повече.
Повечето китайци с бизнес у нас не се движат с по-малко от 500 – 1000 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *