Кр.Петков: Националните интереси да се бранят от най-активните ни хора

Това заяви в предаването на „Студио БГНЕС“, с водещ Дияна Тушева икономическият анализатор Нено Димов. „Битката за българския интерес се води там, където стават срещите на най-високо равнище, където се приемат или отхвърлят регулациите. Българските интереси трябва да се бранят от най-компетентните и активните ни хора, така както това правят поляци „германци, словаци, дори унгарци…“, пък е мнението на другият събеседник в студиото проф. Кръстьо Петков. А не както каза нашият бивш премиер: каквото каже Меркел аз слушам и веднага го правя, допълни той. Темата на предаването бе: Какви са последиците от зомби- икономиката за България и има ли изход от нея?

Алтернативата на пазарния либерализъм не е плановият пазар – дървено желязо не може да съществува, коментира професорът. Алтернативата е социалната и солидарна икономика, каза той. Това се случи в определени страни с икономически ръст над 6%-7%. А там, където държавата се оттегли докрай в полза на свободния пазар – блестящ пример за това са САЩ, точно там се взриви кризата. И регулациите им съвсем не са толкова жестоки. Точно там започват спекулациите и т.нар. финансилизация на икономиката, която доведе до там, че в един прекрасен ден се оказа, че десетки милиарди – 30 трилиона долара щети са нанесени точно от тези, на които бе дадена пълна свобода-банките, твърди проф. Петков. Съгласен съм да има пазарна свобода, но тя свобода за всички ли е – защо тези огромни дългове на банките трябваше да бъдат погасявани за сметка на данъкоплатците, запита той. Смятам, че тези пазарни субекти, разполагайки със свободата си, трябваше сами да понесат отговорност, констатира професорът.

В живота има цикли и ако гледаме фундаментално важното в природните закони ще видим, че в нея съществуват и паразитите, които априори са левите и има нужда от тях и гостоприемници, които са десните, от които също има нужда, контрира Нено Димов. Нито без едните, нито без другите може да съществуваме, но трябва да има баланс, смята той. Този баланс е естествен. Когато се създаде страна, среда паразитите да станат повече рано или късно това рухва. Според Нено Димов в последните 30 г. развитият свят върви към тотална държава- ЕС след 1991 г. се превърна в централизирана планова държава и след това маратонски тича срещу либералното. Ами хайде да преброим регламентите, които има в този съюз през 1991 г. и днес, както и да преброим регламентите в България през 1991 г. и днес, защото именно те показват намесата на държавата, предложи той. Ще ви кажа, че само в сферата на околната среда, в която съм специалист, днес има 255 нормативни акта. И ще ми кажете, че това е свобода? Т.е. аз съм задължен да изпълня 255 неща, изрази учудване Димов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *