САЩ са с най-скъпо здравеопазване сред развитите страни

Здравната система на САЩ е много по-скъпа и по-неефективна от тази на други развити индустриални страни, сочи проучване на фондация The Commonwealth Fund. Все повече американци искат тя да бъде сменена.

В изследването са се включили 20 045 възрастни от Австралия, Канада, Франция, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Данните показват, че Америка харчи най-много – по 8508 долара на човек на година, което се равнява на 17,7% от БВП за здравната система. Втората страна с най-скъпа система на здравеопазване се оказва Норвегия, където се харчат по 5669 долара на човек.

Високите цени на здравните услуги са една от основните причини голяма част от американците да не ходят на лекар. Друг голям проблем се оказва и времето, в което гражданите трябва да се борят с бюрокрацията.

Междувременно САЩ се бори с хаоса около новия закон за здравеопазването в страната, заради който администрацията на Барак Обама е остро критикувана.

Именно Obamacare понижи до рекордни нива и рейтинга на американския президент. Междувременно демократите увеличават натиска върху американския президент за решаване на проблемите с новия закон. Белият дом има време до петък, за да даде решение на проблема.

Въпреки пускането на уебсайта на Obamacare записалите се в първите седмици на програмата са по-малко от очакваното. От старта на програмата през октомври са се записали 106 185 души, като повечето от тях са регистрирани миналия месец. Сред причините за слабите резултати влизат и проблемите с уебсайта на Obamacare, които възникнаха съвсем скоро след пускането

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *