КТБ е била източвана чрез свързани фирм

Корпоративна търговска банка е била източвана чрез свързани фирми и е работела като пирамида, сочат данните от паралелната проверка в трезора, направена от Банковия надзор на БНБ.

Подозренията, че банката на Цветан Василев е финансирала сама себе си, са потвърдени и от изводите в на БНБ. Две трети от заемите са били отпуснати на холдингови дружества, създадени около година по-рано. По този начин под формата на кредити към свързани дружества са изтекли около 3, 5 милиарда лева от депозитите в КТБ. За тях не са били предоставени реални обезпечения. Старите заеми са били погасявани от тези фирми чрез отпускане на нови кредити. По този начин фиктивно е изглеждало, че банката е стабилна, а кредитите – редовно обслужвани. Сред споменатите в доклада свързани дружества, са близките до Цветан Василев компании като „Фина”, „Бромак” и притежаваната доскоро от Ирена Кръстева „Балканска медийна компания”.

При постоянното отпускане на нови кредити за обслужване на старите, КТБ е работила като пирамида, чието рухване е било неизбежно.
Последният одит на място е направен в края на март 2013 г., се посочва в доклада на Централната банка. Но не е ясно защо преди БНБ да разреши на КТБ да придобие бившата „Креди Агрикол”, а сега ТБ „Виктория”, не е била направена допълнителна проверка.
Самата КТБ от своя страна е подавала невярна информация до Централната банка.

Фиктивно е било увеличението на капитала на Корпоративна банка в периода 2011-2014 г. Допълнителните средства всъщност са дошли отново от заеми, отпуснати от банката на Цветан Василев.

На практика излиза, че от депозитите на вложителите са се възползвали лицата, които стоят зад кухите дружества, усвоили огромни кредити без обезпечения.

Очаква се този следобед депутатите да обсъждат отнемането на лиценза на КТБ да бъде отложено с един месец. Това ще стане на първото заседание на бюджетната комисия, чият първа точка в дневния ред е разглеждането на доклада на БНБ за Корпоративна търговска банка.

Документът бе внесен в деловодството на Парламента в понеделник , а от Централната банка официциално поискаха да бъде създадена специална комисия в Народното събрание, която да поеме случая с банката на Цветан Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *