Щатските борси реагираха негативно на края на стимулите

Американските индекси отчетоха отстъпления в края на сесията в сряда, непосредствено след като Федералният резерв прекрати третия кръг на програмата си количествени улеснения. Вследствие на решението цената на златото пое рязко надолу.

Централната банка на САЩ прекрати програмата си за изкупуване на активи, оправдавайки до голямата степен очакванията на по-голямата част от пазарните участници. Институцията прибегна до решението с оглед на множеството оптимистични сигнали от най-голямата икономика в света през последните месеци.

В съпътстващото решението изявление американските централни банкериизползваха същата формулировка както в предходното заседание през септември. По думите им „най-вероятно ще бъде целесъобразно да се запази сегашния целеви диапазон на лихвените проценти по федералните фондове за значителен период от време след края на програмата за изкупуване на активи“.

Тази формулировка „значителен период от време“ според повечето заявки от страна на Фед вероятно сигнализира за намеренията на банка да измени ставките някъде през втората половина на 2015 г. Въпреки това пазарите вече се подготвят да изчакат дори повече – към края на 2015 г., на фона на забавящата се глобална икономика, която ограничава търсенето на американски стоки в чужбина.

Основният лихвен процент на институцията остава в диапазона 0-0,25% от декември 2008 г. насам.

„Изявлението е малко по-оптимистично за икономиката. Ако не друго, агресивността е знак за подобрението на пазара на труда“, заяви пред Bloomberg Антъни Валери, базиран в Сан Диего пазарен стратег. „Очакването бе, че Фед вероятно ще запази миролюбивия тон, което сведе до минимум реакция на пазара“, допълни той.

Веднага след оповестяването на решението на Фед цената на златото пое надолу, спадайки в края на сесията с 1,46% до 1 211,50 долара за тройунция. Отстъпление отчете и стойността на сребърните контракти, които поевтиняха с 0,89% до 17,072 долара за тройунция.

Книжата наFacebook Incпоевтиняхa с 6,06% следвчерашния отчет, който показа най-бавния ръст на приходите на социалната мрежа от първото тримесечие на 2013 г. насам.

Капитализацията наGilead Sciences Incотстъпи с 2,53 на сто, след като тримесечният ѝ отчет остана под очакванията.

ПриUS Steel Corpпък bе отчeтен ръст от 4,97% след позитивните финансови резултати за периода юли-септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *