КТБ източена чрез 140 фирми, докато Искров вземал 19 хиляди заплата

Одиторите проследили къде са те сега, включително и кога стигналите до офшорни зони средства са инвестирани отново у нас

КТБ е източена за няколко години чрез 140 фирми и техните сателити, докато в същото време управителят на БНБ Иван Искров е вземал месечна заплата от 19 хил. лв., без да спре процеса. Парите, изтекли от финансовата институция, в която бяха и големи суми на държавните дружества, са разпръснати навсякъде по света. В голямата си част са се върнали в България.

Това става ясно от предоставения в секретната секция на Народното събрание доклад за фалита на банката, изготвен от международната компания „Аликс партнърс“, както и от оповестените възнаграждения на членовете на Управителния съвет на националния трезор.

В близо 600 страници одиторите, наети от Фонда за гарантиране на влоговете, разкриват схемите, чрез които компаниите са източили милиарди от фалиралата банка. Посочени са точно кога и колко средства са вложили държавните дружества в Корпоративна търговска банка. Беше време, когато в голямата си част националните предприятия държаха милиони в КТБ.

Споменават се 140 големи фирми, като всяка от тях има по 10-15 сателита. Там фигурират и имената на собствениците им.

„Аликс партнърс“ са проследили детайлно балансите на отделните фирми година по година, както и всеки трансфер от банката към тях. Ако например някоя е взела кредит и след това го използва за увеличаване на капитала си и за теглене на нов заем. Или ако е вложила в регистриране на дъщерно дружество. То също е подробно описано в доклада от 600 страници. Проследени са и инвестициите, придобитите активи и всяка купена акция.

Одиторите са засекли целия поток на парите, минали от трезорите на КТБ през 140-те основни фирми до крайната точка, в която са се озовали. Включително са успели да разгадаят и ако те са стигнали до офшорни зони, а след това са вложени отново в български компании. Това, разбира се, е изложено като предположение, защото офшорките са със скрити собственици.

Всичко е описано подробно с големи графики какво е било движението на средствата, кой колко е получил и какво е инвестирано.

„Аликс партнърс“ не са се занимавали с физическите лица, които са имали сметки в КТБ, огласени официално от списък на синдиците преди две седмици. Предмет на проверката им са само компаниите с кредити.

Базираният в Лондон финансов консултант е препоръчал какво да направи България, за да получи обратно източените пари. При това конкретно по всеки взет кредит от 140-те фирми. Разбира се, страната ни не може да си върне 100% от сумите. Като например, ако фирмата Х е прехвърлила 80 млн. лв. в офшорка в Люксембург или на Сейшелите, одиторите препоръчват да се води дело, което са изчислили приблизително колко ще ни струва и колко милиони ще прибере обратно България.

Процесът на източването е продължил до юни 2014 г., когато КТБ беше затворена и БНБ не е упражнила контрол върху случващото се.

През последните 6 месеца преди фалита на КТБ през 2014 г. управителят на БНБ Иван Искров е получил 114 425 лв., като 37 202 лв. от тях са бонуси. Това стана ясно, след като депутатите Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха централната банка, че не им дава информация за допълнителните възнаграждения на Управителния съвет. Съдът разпореди, че те не са тайна. По този повод стана ясно, че докато КТБ е била източвана, висшите банкери в националния трезор са вземали солидни материални бонуси.

Като че ли всички банки са в цветущо финансово състояние и няма никакъв проблем в системата. От януари до юни 2014 г. (вкл.) деветимата членове на УС на БНБ са получили 562 479 лв. от заплата и допълнителни възнаграждения.

От тях 359 015 лв. са от заплата, а 203 463 лв. – от допълнителни възнаграждения. От юли, след като КТБ фалира, сумите започват да спадат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *