Доклад: България най-лошото място в ЕС за плащане на данъци

България се класира на последно място сред всички страни от Европейския съюз по продължителност на процедурата за плащане на данъци, тъй като отнема 423 часа при средно за ЕС – 172 часа. Това пише в ежегодният доклад Paying Taxes 2016, издаван от Световната банка и PricewaterhouseCoopers (PwC).

Това число се получава от сбора на времето, необходимо за плащане на всички отделни видове данъци,попълванена необходимите документи (включително и за данъчни облекчения и данъчни кредити, ако такива са приложими) и връщането на ДДС.

Методологията на двете организации използва примера на една средна по размер фирма, извършваща дейност само в страната, от която произхожда и е собственост на местен гражданин.

По този критерий България се нарежда след Чехия. Освен у нас, процедурата отнема 423 часа и в Сан Томе, Принсипи и Босна и Херцеговина. Северната ни съседка Румъния е значително по-напред в класацията, като там плащането на данъците отнема само 159 часа – почти 3 пъти по-малко време, отколкото у нас.

Средният брой часове, които са необходими на една средна по размер компания от страните от Европейския съюз, за да плати данъците си, е от 2,5 пъти под времето, необходимо на българските работници – 173 часа.

Лидерът по този показател сред европейските държави е Сан Марино – на една фирма ѝ отнема само 52 часа да приключи данъчната си процедура за годината. Челната петица на Стария континент се допълва от Люксембург (55 часа), Швейцария (63 часа), Естония (81 часа) и Ирландия (82 часа).

На последните пет позиции преди България пък остават Италия (269 часа), Полша (271 часа), Португалия (275 часа), Унгария (277 часа) и Чехия (405 часа).

България изостава зад средното за ЕС и по критерия брой плащания, сочи още докладът. У нас той е 14 при средно за ЕС – 11,5. По този показател се изравняваме с Италия и Румъния. Лидерът в Европа е Норвегия, където средните по размер фирми извършват с 10 броя по-малко плащания.После се подреждат Швеция (6 плащания), Латвия, Малта и Полша (7), а най-много са плащанията в Хърватия, Сан Марино и Швейцария (19), Исландия (21), Люксембург (23) и Кипър (27).

За сметка на това обаче България се подрежда относително високо в класирането на страните по обща данъчна тежест. У нас една средна фирма изплаща данъци в размер на 27% от приходите си (при 40,6% средно за Европейския съюз), което класира страната на 6-та позиция в ЕС. Преди нас но ниска данъчна тежест са само Хърватия (20%), Люксембург (20,1%), Кипър (24,4%), Дания (24,5%) и Ирландия (25,9%).

Географски погледнато, България има значително конкурентно предимство пред съседите си, тъй като според Световната банка и PwC общият размер на данъците в Румъния, Гърция, Сърбия и Турция е съответно 42%, 49,6%, 39,7% и 40,9%. Същевременно от страните, с които България граничи, само Македония има по-ниска данъчна тежест за средните фирми – 12,9%, което я класира на 7-мо място в света.

Най-висок дял от приходите си в рамките на ЕС изплащат средните по размер предприятия в Словакия (51,2%), Австрия (51,7%), Белгия (58,4%), Франция (62,7%) и Италия (64,8%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *