КТБ увеличи активите си, докато другите банки рязко забавиха развитието си

До 2009 г. КТБ се развива като малка банка, но през 2013-та, когато останалите банки у нас са в период на забавени темпове на развитие, КТБ забележително увеличава активите си. На това обръща внимание в публикация на страницата си в социалната мрежа Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

„Някои търговски банки редуват обичайни и спекулативни операции всхеми, прикрити зад практиката на кредитиране с частичен резерв(fractional reserve lending). Често подобни банкипримесват дейността си и с други нерационални бизнес-модели, които в началните етапи на развитие дори трудно се разпознават. Ако е прав Алън Грийнспан, важни са две обстоятелства в аналогични случаи – да не се допусне прекомерно разрастване на подобни бизнес схеми и впоследствие, своевременно да се разчисти пазарът от тях. Да проследим и двете в случая с КТБ“, пише Орешарски и продължава:

„1.КТБстартирасвоята дейност след продажбата й от Булбанк на група частни инвеститори в далечната вече 2000 година.До средата на 2009 година се развива като сравнително малка,несистемна по характер банка, с активи, възлизащи на малко над 2 млрд.лв. За период, по-къс от четири години, до края на март2013 година, активите на банката отбелязват забележително увеличение- до 6,3 млрд.лв.! Така същата се придвижва до четвърта по големина и вече има съществено, системно значение за цялата банкова система. Забележете, че това е период на ясно изразена икономическа депресия -останалите търговски банки рязко забавятсвоите темпове на развитие. Кои ли са бизнесите, които тласкат напред само тази банка точно в този период…? Допуснатата концентрация надепозити на държавни предприятия е само малкатачаст от обяснението.“, смята Пламен Орешарски и продължава с анализа си:

„2. Веднага , след като БНБ постави КТБ под особен надзор през втората половина на юни 2014 г., правителството, което ръководех по това време, оказа цялостно методологическо и логистично съдействие за преодоляване на опасността от фалит на банката. С наше активно участие бяха формулиранивариантиза минимализиране на обществените загуби от влошеното състояние на тази банка. Дори в оптимистичните сценарии същатаможеше да продължи да работи в редуциран мащаб. За съжаление, нито един от тези варианти не бе подкрепен политически. Такаобществото платицената на предстоящите избори и предизборните сметки на различните политически формациис максимално възможната загуба, която днес инкасира.“, категоричен е още експремиера.

„В обобщение, сега е лесно да се критикува. Но не е логично критиката да идва от среди, допуснали прекомерното разрастване на проблемната банка и противодействали на рационалното решаване на казуса.“, завършва становището си Пламен Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *