Кувейт разпределя петролните си приходи между населението

Емирът на Кувейт шейх Сабах ал-Ахмад ал-Сабах е решил да раздаде като държавна субсидия по 200 динара, които се равняват на 690 долара, на жителите на страната, съобщи френският вестник Трибюн.

Действието не е ново за страната (по 170 долара са били раздадени на същия принцип през 2004 г.) и ще струва на държавата 690 млн. долара, тъй като включва само жителите на Кувейт, които са един милион, и не засяга живеещите там 2 млн. чужденци.

Тази „щедрост“ се вписва изцяло в традицията на страните от Персийския залив, която датира от 70-те години на миналия век. Жителите на Кувейт разполагат с пожизнена социална осигуровка и не плащат данък върху приходите.

Решението отразява подновения финансов разцвет на емирството благодарение на високите цени на суровия петрол, коментира изданието. За фискалната 2006-2007 година Кувейт, който притежава 10% от световните петролни резерви, очаква приходи в размер на 26,8 млрд. долара.

Прогнозата е на база цена на барел петрол от 36 долара, при положение че в момента барел суров кувейтски петрол се търгува на средна цена от 65 долара. Предпазливостта в проектобюджета се дължи на очакванията на правителството за дефицит в размер на 8,1 млрд. долара за 2006-2007 г., след като в продължение на седем години страната имаше бюджетен излишък.

Според френския вестник тези очаквания обаче ще бъдат опровергани, както стана през миналата фискална година, когато правителството предвиждаше дефицит от 9 млрд. долара, а в крайна сметка беше регистриран излишък от 23 млрд. долара.

И тази година Кувейт няма защо да се опасява от проблеми с разходите си, които включват 7 млрд. долара за пенсионния фонд на страната и близо 3 млрд. долара за Фонда за бъдещите поколения (KFFG) – инвестиционна структура, подготвена за периода, когато петролът ще свърши, и чийто капитал достига 100 млрд. долара.

Не само страните в Персийския залив имат подобна социална политика – миналата година канадската провинция Албърта имаше намерение да раздаде на жителите си по 338 долара, но след това прецениха, че е по-добре бюджетният излишък да бъде използван за други цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *