Продажбите на мобилни телефони с ръст от 22,5% през второто тримесечие

Продажбите на мобилни телефони с ръст от 22,5% през второто тримесечие

25.07.2006 15:01

През второто тримесечие на годината продажбите на мобилни телефони в света са нараснали с 2,1% на тримесечна база и с 22,5% на годишна база до 237,8 млн. броя, сочат данни на изследователската агенция IDC.

Само за първите шест месеца на годината са били продадени 470,7 млн. мобилни телефона, което кара много анализатори да считат, че тази година може и да бъде достигната целената от всички производители на телефони бройка от 1 млрд. продадени мобилни апарата.

През първото полугодие все повече се налагат продажбите на телефони от високия клас, както и на такива от следващо поколение с възможности за осъществяване на видеовръзка, достъп до високоскоростен интернет и други допълнителни услуги.

Водещата си позиция сред производителите затвърждава най-големият световен производител Nokia. Финландската група е отбелязала ръст от 4,3% на тримесечна база и увеличение от 28,9% в продажбите си за второто тримесечие.

Продажбите за същия период са възлезли на 78,4 млн. броя, благодарение на успехите на новите телефони от сериите Е и N.

Добри са и резултатите на Motorola за второто тримесечие. Благодарение на високата популярност на модела RAZR компанията е продала 51,9 млн. телефона за отчетния период. Това е ръст от 12,5% в сравнение с първото тримесечие и повишение от 53,1% спрямо сравнимия период на миналата година.

Третият най-голям производител на телефони – южнокорейската компания Samsung, не се е справила особено добре през второто тримесечие. Продажбите на компанията са регистрирали спад от 9,4% на тримесечна база. На годишна база обаче продажбите на телефони са нараснали с 8,2% благодарение на добрите продажби в Азия и Северна и Южна Америка.

Силно е било второто тримесечие и за четвъртия най-голям световен производител на мобилни телефони – Sony Ericsson. Групата регистрира ръст на продажбите от 33,1% на годишна база, с което са изпреварили и изместили от четвъртата позиция сред производителите LG Electronics.

Към края на юни на пето място при производителите вече е LG Electronics поради спад от 1,7% на тримесечна база в продажбите на компанията през второто тримесечие. Понижението е в резултат на силното понижение на продажбите на традиционно силния северноамерикански пазар. За второто тримесечие там са били продадени 6,5 млн., спрямо 4,3 млн. през първото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *