Кувейт стопи „петромазнините“ почти четири пъти

Кувейт, богатото на петрол емирство в Персийския залив, е стопило бюджетния си излишък до 9.6 милиарда долара за финансовата година, която приключи на 31 март, в сравнение с 32.4 милиарда долара за предходната финансова година, предаде Франс прес, цитирайки публикувани днес данни.

Според прогнозите от април на кувейтското министерство на финансите Кувейт трябваше да отчете излишък от 21 милиарда долара за финансовата година от края на март 2008 г. до края на март 2009 г. Заради корекции, включващи и непредвидени разходи обаче, бюджетният излишък е по-малък от прогнозирания.

Общите разходи са достигнали 63.7 милиарда долара, се посочва в съобщението на сайта на финансовото министерство. В същото време обаче Кувейт е имал приходи от 73.2 милиарда долара или 65.2 на сто повече от прогнозираното заради по-високите цени на петрола.

Приходите от петрола са общо 68.6 милиарда долара или с 69.2 на сто над предвиденото.

Повечето приходи са постъпили през първата половина на финансовата година, през периода на силното поскъпване на петрола, чиито цени достигнаха максимална стойност от 147 долара за барел през юли преди да спаднат до 40 долара. В момента котировките на черното злато са около 70 долара за барел.

За финансовата година март 2008 – март 2009 година бюджетът е бил изчислен въз основа на цена на петрола от 50 долара за барел.

За десета поредна година Кувейт има бюджетен излишък. За текущата бюджетът е планиран при цена от 35 долара за барел и предвижда дефицит от 13.8 милиарда долара.

Кувейт твърди, че държи 10 на сто от световните запаси на петрол и произвежда 2.2 милиона барела дневно. Местното население е 1.1 милиона души, като в Кувейт живеят 2.35 милиона чужденци, отбелязва АФП.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *