КФН предлага таксите на пенсионните дружества да се намалят с 40%

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага намаляване с 40% на таксите, които частните пенсионни дружества събират за управляваните от тях фондове, съобщава“Капитал“. Предвижда се намаляването на таксите да стане постепенно за 4-5 години. Предложението за промяна в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) бе пердставено пред депутатите от социалната комисия от зам.-председателя на КФН Ангел Джалъзов.

В момента дружествата събират две такси, които са нормативно регламентирани – до 5% върху всяка вноска и 1% за управление на активите, а от общо деветте номпании само една работи под този таван.

Според Джалъзов запазването на сегашния размер на таксите би намалил натрупванията по номиналните партиди с 20% за 40 години. Той показа разчети на КФН, според които при сегашните нива на таксите и взимайки предвид, че от 2017 г. вноската в универсалните фондове ще се увеличи до 7%, до 2024 г. активите на втория стълб ще надвишат 25 млрд. лв. Към края на 2014 г. те са около 8 млрд. лв. „Дори и да намалим таксите, номинално приходите от тях дори ще се увеличават“, посочва той и обяснява това с вдигането на вноската от 5 на 7% от една страна, а от друга – с натрупването на активи във фондовете.

По думите на Джалъзов подготвеният от КФН законопроект е бил обсъждан с участниците на пазара още преди 3 години. Представители на пенсионни фондове обаче коментираха пред „Капитал“, че не биха могли да си позволят да работят под заложения в момента таван.

В предложения от КФН законопроект се предвижда и прецизиране на настоящата дефиниция за свързани лица. Според Джалъзов подготвените законови промени дават по-точно определение какво е група компании, какво е компания майка, конкретизира се какво е свързано и какво е контролирано лице и др. По думите му тези промени са наложителни и това се доказва отпостоянно растящите наказателни постановления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *