Къде е Бюджет 2016, пита бизнесът

Фактът, че Министерството на финансите все още не е представило законопроекта за държавния бюджет за следващата година, поражда сериозни съмнения за прозрачността на бюджетната процедура, пише в разпространени до медиитепрепоръки на Асоциацията на индустриалния капитал в България към Министерство на финансите.

В пролетната си икономическа прогноза Европейската комисия предвижда ръст на българската икономика за 2015 и 2016 година от съответно 1.0 и 1.3 на сто. Международният валутен фонд очаква през тази година икономиката на България да запази темпото си на растеж от 1.7%, каквото бе и през 2014 г. От фонда прогнозират, че темпът на растеж на брутния вътрешен продукт ще се ускори до 1.9% през 2016 г.

Прогнозите на министерството на финансите предвиждат растеж на икономиката с 1.4% през настоящата година и с 1.7% през 2016 г.

За разлика от последните няколко години, през настоящата година политическата ситуация в България е значително по-спокойна и стабилна, но за съжаление отново към средата на месец октомври Министерство на финансите не е представило проект за бюджет на Република България и дори да бъде спазен законовият срок за внасяне на проекто – бюджета за обсъждане и приемане от Народното събрание, общото впечатление ще бъде, че отново ще липсва прозрачност относно проведената бюджетна процедура, поради кратките срокове, възпрепятстващи ефективното обществено обсъждане на параметрите на държавния бюджет и подкрепените от него политики.

Основен принос за по-високата икономическа активност през последните месеци има подобряването на международната среда и търсенето на стоки и услуги извън страната.

Въпреки това Асоциацията на индустриалния капитал в България смята, че реалистичният подход изисква да се придържаме към по-скромни очаквания, които ни насочват към ръст на БВП в интервала между 1.3 и 1.5 %. Дори този ръст би било възможно да се изпълни, ако се премахне драстичното увеличената цена на електроенергията за бизнеса, липсват извънредни външнополитически или въньшноикономически събития, както и политически или банкови кризи в България и се запазят добрите условия за българския износ и инвестиционна активност.

Всичко това обаче може да стане единствено с реформи. Прогнозираният ръст на БВП може да бъде постигнат, но правителството трябва да насочи системни усилия за планиране и ефективно изпълнение на адекватни мерки за подобряване на бизнес климата в страната, за насърчаване на износа и за увеличаване на вътрешното потребление, смятат от АИКБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *