Къде са най-големите инвестиции в света

Общият обем на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в целия свят през 2015 г. е нараснал с 36% в сравнение с предходната година и достига $1,7 трлн., сочат данните от доклад на Конференцията на ООН по търговия и развитие (UNCTAD, United Nations Conference on Trade and Development).

Това е най-високият показател след глобалната финансова криза през 2008-2009 година, а като основни фактори за този голям ръст се посочват нарасналите парични потоци в индустриално-развитите държави, които са се увеличили почти два пъти, и трансграничните сливания и поглъщания (M&A), сделките при които са скочили с 61% – до $644 млрд.

В същото време потокът на инвестициите в развиващите с страни са нараснали само с 5% и е достигнал в края на 2015 г. $741 млрд., но затова пък в развиващите се страни от Азия увеличението е с 15%, като за Индия се отчита двоен ръст на ПЧИ до $59 млрд.

Авторите на доклада отбелязват, че в страните с преходни икономики потокът на ПЧИ е съкратен с 54%, което се свързва с регионалните военни конфликти и спадналите цени на суровините, вкл. и петрола. Най-голям е спадът на ПЧИ от тази група страни в Русия и Казахстан – съответно с 92% и 66%.

Ето и 10-те държави-лидери по привличане на ПЧИ през 2015 година:

Първото място е за САЩ с $384 млрд. инвестиции. Страната си върна водещата позиция, изпреварвайки Китай и Хонконг. САЩ е лидер от 1980 г., когато UNCTAD започва да обработва такива данни и да представя класация по страни, до 2014 г., когато на върха се изкачва Китай. Най-големите кредитори на САЩ са Китай (държи американски държавни облигации за $1.2 трлн.) и Япония (по-малко от $1.2 трлн.).

Второто място е за Хонконг с $163 млрд. Смятаният за финансова столица на Азия китайски град и един от световните финансови центрове в света наравно с Ню Йорк, Лондон и Сингапур, където се въртят голяма част от парите на планетата, в последните години става все по-привлекателно място за инвестиции, най-вече заради постоянния и мощен икономически ръст. Хонконг е и сред популярните делови центрове където повечето международни корпорации избират да базират совите регионални офиси и представителства, особено за управление на активи в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Третото място е за Китай с $136 млрд. Последните години бяха белязани с бум на инвестициите в китайската икономика, което допринесе в най-голяма степен за високия темп на икономически ръст в страната. За съжаление 2015 г. не се оказа толкова успешна за инвестициите в Китай. През декември 2015 г. ПЧИ са спаднали с 5.8% в сравнение със същия месец година по-рано, сочат официалните данни, като общият обем е намалял до 77 млрд. юана ($12 млрд.), а за цялата минала година общият обем на ПЧИ е нараснал с 6,4% до 781,35 млрд. юана ($118.7 млрд.). В същото време ПЧИ в нефинансови активи през декември са нараснали с 6,1%.

Отслабването на юана принуди китайските инвеститори да изнасят парите си от страната, когато китайската икономика се нуждае много от вложения, отбелязват експерти.

Четвъртото място е за Холандия с $90 млрд. Икономиката на една от най-развитите индустриални държави с интензивно селско стопанство заема шесто място в еврозоната с около 5% съвкупен БВП за ЕС. Показателите на холандската икономика са стабилни, с ниско равнище на безработица и инфлация, значителен търговски излишък и с важна роля в европейския транспортен обмен. Затова и Холандия привлича значителен дял от ПЧИ, въпреки че по време на кризата през 2008 г. страната пострада. В момента ситуацията значително се промени и затова страната заема почетното четвърто място по привлечени ПЧИ.

Пета е Великобритания с $68 млрд. Обединеното кралство има един от най-привлекателните инвестиционни режими сред развитите държави, а страната е световен лидер по брой сключени междудържавни споразумения за избягване на двойното данъчно облагане. Традиционният лидер сред чуждестранните инвеститори във Великобритания е САЩ, а най-привлекателните отрасли за инвестиции са финансовите услуги, информационните технологии и фармацията.

Шестата позиция е за Сингапур с $65 млрд. Едно от най-добрите места в света, за да станеш милионер – това е най-често срещаното рекламно послание за града, който по този показател изпревари Хонконг. Островният град-държава е предпочитано място за много световни фирми да базират азиатските си офиси, като Google, Uber и Facebook, тъй като Сингапур има удобно разположение в региона – между Индия и Китай.

През последните години инвеститорите влагат своите пари в бързо развиващата се икономика на Сингапур и получават добри доходи. Трябва да се отбележи, че в азиатския град-държава почти 9 души на всеки 10 притежават смартфони, което им предоставя широки възможности за участие в бързо развиващата се електронна търговия в региона.

Седма е Индия с $59 млрд. Нейната икономика е сред големите в света по обем на БВП. След продължителния икономически застой, страната в момента се развива с много бързи темпове, което няма как да не привлече инвеститори от цял свят. Напоследък Индия е най-предпочитана за инвеститорите от страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) на фона на проблемите на другите участващи в групата държави. Според прогноза на МВФ, нарастването на БВП на Индия през 2016 г. ще бъде много по-голямо спрямо останалите страни от БРИКС.

Спадът на цените на петрола помага на правителството в Делхи да намали бюджетния дефицит и дава възможност на централната банка (Резервната банка на Индия – RBI) да намалява основните си лихви, което на този етап е изгодно за бизнеса.

Осмото място е за Бразилия с $56 млрд. През последните години инвеститорите имаха големи надежди за икономиката на южноамериканската държава, но през 2015 г. бразилската икономика се влоши и това накара много инвеститори да напуснат този пазар. Прогнозите на МВФ сочат, че бразилската икономика ще се понижи с 3% през 2016 г. и най-малко с още 1% през следващата. Безработицата само за година е нараснала с 4,9% до 7,2%, а средната заплата е спаднала с 4,3%. Ускоряване на инфлацията допринася за обезценяването на националната валута реал, губейки с различна скорост позицията си на световните пазари – процес, който започна през 2011 г. и все още продължава.

На девето място е Канада с $45 млрд. Икономиката на най-северната държава от американския континент отчита отрицателна динамика през последните месеци, а анализаторите прогнозират, че този процес ще продължи. Спадът на БВП е свързан със забавената активност в промишлеността и най-вече петролно-газовия и миннодобивния сектори, както и в търговията на дребно.

Влиянието на резкия спад на цените на петрола е било подценено от канадската икономика, още повече, че на суровинния отрасъл и свързаните с него сектори се пада почти 20% от БВП на Канада. По данни от ноември 2015 г. е отчетено най-голямото изтичане на капитали от страната, докато само преди няколко година Канада се възприемаше като нова енергийно-суровинна супердържава. Това беше свързано със стремителния ръст на производството в Китай и голямото търсене на суровини. През последните две-три години обаче канадската икономика се превърна от една от най-устойчивите в една от най-уязвимите.

Десетото място е за Франция с $44 млрд. Втората по големина икономика в еврозоната напоследък преживява лоши времена. Само преди броени дни президентът Оланд предложи комплекс от мерки за борба с безработицата, като обяви, че в икономиката на страната е въведено „извънредно положение“. Въпреки това, според много анализатори, предложените мерки няма да доведат до очакваните резултати, а най-вече ще помогнат за повишаване на рейтинга на Оланд преди президентските избори, които ще се проведат през 2017 година. От 2012 г., когато той стана държавен глава на Франция, броят на безработните се увеличи с 600 000 души, а в същото време в повечето европейски държави се наблюдава намаляване на безработицата.

По данни към ноември 2015 г. безработицата превишава 10%, докато средното ниво за еврозоната е 9,8%, докато във Великобритания безработицата е 5,2%, в Германии – 4,2%. Всичко това показва, че икономическата ситуация във Франция не е окуражаваща. А терористичните атаки напоследък също пречат за привличане на чуждестранни инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *