Шефът на на БНБ взема 15 000 лв., заместниците – по 13 бона

БНБ обяви заплатите на ръководството, но отказа да съобщи какви са бонусите на предшествениците им преди фалита на КТБ, докато няма окончателно съдебно решение.

През 2016 г. възнагражденията на членовете на Управителния съвет на БНБ остават непроменени:15 368 лв. за управителя;по 13 173 лв. за подуправителите; по 4391 лв. за другите членове на Управителния съвет.

Възнагражденията на хората, определени като“ръководен персонал“ е 4342 лв.месечно, специалистите получават 1748 лв., а средномесечното възнаграждение на тези които се определят като „поддържащ персонал“ е 916 лв.

Според бюджета на Централната банка за тази година възнагражденията на служителите в БНБ не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функциив други банки.

Вчера тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши делото за засекретените заплати и бонуси преди и след затварянето на банката в полза на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които искат пълна прозрачност по въпроса.Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.Затова и от БНБ отхвърлиха призива на Димитровда съобщят данните.

Възнагражденията на Управителния съвет на БНБ и методиката за тяхното определяне са публикувани на 30 юли 2015 г., както и в бюджета на БНБ за 2016 г., заявиха от пресцентър на БНБ.
На 18 септември 2015 г. БНБ публикува брутните възнаграждения на предишния управител Иван Искров, както и на неговите заместници Калин Христов и Димитър Костов за периода юли 2014 г. – юни 2015 г., припомниха оттам и подчертаха:“С оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни, допълнителна информация, свързана с възнагражденията в БНБ, ще бъде предоставенаслед влизане в сила на решението на ВАС“.

Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г., пише в бюджета на Централната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *