Латвия „издейства“ 3 млрд. евро кредит на Швеция

Централната банка на Швеция е получила кредит от 3 млрд. евро от Европейската централна банка. Операцията е била необходима, за да се противодейства на изтичането на валутните резерви на Швеция, предава Market Watch.
Според анализатори необходимостта от привличането на капитал се дължи на големите експозиции на шведските банки към пазарите от Балтийския регион и Източна Европа. Опасенията за нестабилност идват от несигурната ситуация в Латвия, която е на крачка от сериозна девалвация и с това може да „зарази“ целия прибалтийски регион.
„Този ход е направен с цел да се осигури, че централната банка е добре подготвена за продължаване на мерките за запазване на финансовата стабилност“, се казва в официалното съобщение на институцията.
От Riskbank съобщават още, че „тъй като значителна част от финансирането на шведските банки се осъществява в чуждестранна валута, централната банка трябва да има достатъчно големи валутни резерви, за да е способна да посрещне потенциалните нужди на финансовия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *