Плугчиева: Няма да повторим грешките си

Правителството си извади поуки от критичните доклади на ЕК, направи пълна промяна в начина на действие и управление на европейските средства, и гарантира пред комисията и българското общество, че допуснатите грешки няма да се повторят.
Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на отчета на правителството пред журналисти в Министерския съвет. Тя допълни, че държавните органи са имали много добро сътрудничество с ОЛАФ и с прокуратурата.
Вицепремиерът изрази надежда преди ваканцията си ЕК да се произнесе за замразените средства по програма САПАРД. По програма ФАР бяха направени най-тежките проверки, посочи вицепремиерът. Преди една година през май по оперативните програми бяха сключени договори за 93 млн. лева, а в края на май 2009 г. те са за 2 459 000 лева, посочи Плугчиева, цитирана от БТА. Ако добавим и проектите по Програмата на развитие на селските райони, общата сума на договорените проекти е 3 049 000 лева, отбеляза тя. През май миналата година са били разплатени над 40 млн. лева по европейски проекти, а през май тази година сумата е 480 млн. лева, каза Меглена Плугчиева.
ицепремиерът посочи, че благодарение на действията на правителството са съкратени сроковете за кандидатстване по проекти, опростени са процедурите, има пълна прозрачност на процеса по одобрение и контрол, осигурен е и контрол върху усвояването на средствата от ЕС. Средствата от фондовете са инструмент за осъществяване политиката на България, посочи Плугчиева.
Правителството положи максимални усилия да остави на следващия МС не проблеми, а постижения, каза тя. Плугчиева добави, че подкрепя декларацията на НС, която е обръщение да се търси политически консенсус за управление на тези средства. Там няма ляво и дясно, а само експертно управление, каза Плугчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *