Изплащат над 4 млрд. лв. по европрограмите до края на годината

4милиарда и сто милиона лева ще бъдат предоставени по всички оперативни програми до края на годината, съобщи БНР. Това стана ясно след заседание на Комитета за наблюдение за изразходване на средствата. Според Боряна Пенчева, директор на дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз“ в Министерството на финансите, ще има префокусиране на средствата.
На заседанието стана още ясно, че заради антикризисния пакет от мерки България вече е предвидила някои от промените в програмите. Така например в Оперативна програма „Социално развитие“ са засилени социалните мерки. По същата програма ще бъде финансирано изграждането на газопровода с Гърция, за който ЕС отдели 30 милиона евро.
От началото на тази година ръстът в плащанията в оперативните програми е 180%. За шестте месеца от началото на годината са платени общо 60 милиона лева по оперативните програми на ЕС. Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова коментира, че ще иска опростяване на бюрократичните пречки при кандидатстване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *