Леки повишения за индексите на Wall Street

Американските индекси се покачиха леко в петъчната сесия, като Dow Jones и S&P 500 приключиха на рекордни нива, предава CNBC. Съотношението печеливши/губещи акции на Нюйоркската борса бе приблизително 4/3.

И трите основни борсови индикатора прибавиха по 0,2% – индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones до 16 947 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 – до 1 963 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq – до 4 368 пункта.

Wall Street продължава да реагира на срещата на Фед в сряда и последвалите коментари на председателя на централната банка Джанет Йелън.

„Тя казва на пазарите: не се тревожете, ние ще продължим да държим лихвите ниски“, коментира Пол Нолти, портфолио мениджър в Kingsview Asset Management. „Пазарните обеми през юни са с 20% по-ниски на годишна база“, отбеляза той.

„Рязко покачване на лихвите е може би най-големият риск за продължаващото подобрение в очакванията за корпоративните печалби, а оттук и на цените на акциите“, посочва Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout.

Акциите на Darden Restaurants спаднаха с 3,9%, след като операторът на веригите Olive Garden и Red Lobster оповести по-ниска от очакваното тримесечна печалба.

Книжата на Oracle загубиха също 4%, след като компанията за бизнес технологии отчете разочароващи тримесечни резултати.

Акциите на Shire скочиха със 17%, след като фармацевтичната компания обяви, че е отхвърлила оферта за поглъщане на AbbVie, чиито книжа се понижиха с 1,6%.

Доларът поскъпна спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните американски ДЦК остана на ниво от 2,62%.

Августовските фючърси върху златото прибавиха 0,1% до 1 316 долара за трой унция, а юлските върху американския петрол се повишиха с 0,8% до 107,25 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *