Обсъждат се варианти за спасяване на КТБ

В банковата система се обсъждат варианти за овладяване на ситуацията, възникнала около Корпоративна търговска банка. Това посочват за infostock.bg източници от сектора. Целта на банкерите е намиране на бързо решение за разрешаването на проблемната ситуация и недопускане на системен риск за банковата система в страната.

Асоциацията на търговските банки и Регулатора обсъждат съвместни действия, включително пазарни механизми, посредством които да бъде обезпечена ликвидността за пълно покритие на депозитите на гражданите в случай на желание за теглене на спестените от тях средства, посочва медията.

Най-обсъжданият вариант в тази връзка е регулярно обслужваните кредитите (немалка част от портфейла на КТБ) да бъдат изкупени посредством договори за цесия от другите търговски банки на пазарен принцип, а кредитите на държавните предприятия да бъдат придобити от Българската банка за развитие.

По този начин ще се осигури достатъчна бърза ликвидност за „Корпоративна търговска банка“, която при необходимост да бъде използвана за изплащане на всички депозити в пълен размер.

Както е известно, създаването на Фонда за гарантиране на влоговете в банките след банковата криза от 1996 г. бе именно с цел избягване на банкова паника сред вложителите и поддържане на стабилността и доверието в банковата система. Следвайки единните европейски директиви, Фондът защитава средствата на вложителите в банките в размер до 196 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *