Лидерите на Г20 обмислят да утроят фондовете, достъпни чрез МВФ

Лидерите на Г20 се подготвят да утроят средствата на Международния валутен фонд (МВФ) за оказване на помощ на страните, чийто икономики са тежко пострадали от световната икономическа криза, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от Фокус. Планът трябва да бъде голяма новина за световните лидери от страните с развиващи се пазари и икономики.
Източник от Г7, запознат с преговорите за МВФ, заяви, че финансиране с такъв мащаб е било активно разглеждано, като единствената потенциална пречка, която блокира това решение, е какво ще получат в замяна страните-донори.

Заместник-главният изпълнителен директор на МВФ Джон Липски заяви, че преговорите включват предложение на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър увеличението да бъде в размер на 500 млрд. долара свежи пари – стъпка, която ще увеличи фондовете на МВФ на 750 млрд долара.

Други правителства също призоваха за удвояване на ресурсите на МВФ на 500 млрд. долара. „Аз съм убеден, че нашите членове ще ни осигурят ресурсите, с които ние да изпълним нашите отговорности при подпомагането на стабилизирането на световните пазари, глобалната икономика и възстановяването на положителният икономически ръст”, заяви Липски по време на пресконференция заедно с мексиканският финансов министър Августин Карстенс.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *