Огледите на имоти растат, сделки в София се сключват с сериозно намаление

Ръст на предлагането на имоти в страната и на броя на осъществените огледи отчитат от Бългериан Пропертис в анализ за развитието на пазара у нас през първите три месеца на годината.
Въпреки увеличеното предлагане на всякакъв тип имоти, все още обаче голяма част от продавачите държат високи цени и в повечето случаи имотите им застояват на пазара, посочват от компанията.
Наблюдава се ръст от над 4 пъти на броя на осъществените огледи на имоти от началото на януари до края на март 2009 г. Сделките са по-малко в сравнение с този период на 2008 г. Нараства броят на български купувачи, които организират огледи и проявяват интерес и към селски и ваканционни имоти.
За пръв път от октомври се обръща тенденцията на спад в реализираните покупко-продажби на имоти спрямо всеки предходен месец. За месец март продажбите са повече от февруари и са се върнали на нивата от януари. Това е положителен сигнал, но не е повод за прекален позитивизъм и еуфория, отбелязват от компанията. Отделните пазарни сегменти не се развиват с еднакви темпове и се наблюдават големи амплитуди в броя на сключените сделки, ако се разглеждат по десетдневки.
Реализираните сделки са на цени, сходни със средните за 2008 г. Сега обаче на тези цени се купуват много по-просторни, атрактивни и качествени имоти, т.е. има реален спад в цените на имотите.
Например, през първото тримесечие на 2008 г. двустаен апартамент в кв. Лозенец в София с площ от 80 кв. м. се е купувал за около 100 хил. евро. През 2009 г. същият тип апартамент се купува за 80 хил. евро – с 20% по-малко. В същото време обаче за 100 хил. евро през 2009 г. се купуват тристайни апартаменти с площ 100 кв. м. например в Драгалевци.
Повечето от сделките в София от началото на годината се случват с отстъпки и намаление на първоначално обявената цена в порядъка между 10 и 20%, сочат данните.

Ако разглеждаме ваканционния пазар, същата тенденция се наблюдава и в Банско. Там миналата година купувачите даваха по 60 хил. евро за апартамент от 50 кв. м. с една спалня в процес на строителство, докато тази година много от тях дават малко повече – например 70 хил. евро, но за вече завършен и обзаведен апартамент с две спални и площ от 90 кв. м, пише в анализа.

Продажби и наеми на имоти в София и Варна
Пазарът на жилищни имоти в София започна новата година с раздвижване и осъществяване на доста сделки, които са били отлагани за новата година, след което през февруари броят на покупко-продажбите намаля с над 50% спрямо предходния месец, а през март се възстанови до нивата от януари 2009 г. Сделките са концентрирани в Драгалевци, Лозенец, Младост, Витоша и широкия център. Средните цени на осъществените сделки са близо до средните за 2008 г. – на нива от около 90 хил. евро (при 96 200 евро средна цена за 2008 г.).

Има търсене и на апартаменти на цени между 30 хил. евро и 50 хил. евро, но тъй като купувачите на такива имоти обикновено не разполагат с парични средства и разчитат на банково финансиране, сделките в този ценови сегмент все още са рядкост, посочват от компанията.
Докато търсенето на имоти в София е на добри нива, покупко-продажбите на имоти във Варна са на ниски нива от началото на годината. Купувачите с интерес към Варна са по-колебливи в избора си, а реализираните сделки са на цени значително по-ниски от тези през миналата година. Тогава средната цена беше по-висока от тази в София – 107 500 евро, докато за първите 3 месеца на 2009 г. средните цени на реализираните сделки във Варна са около 70 хил. евро.
Има ръст в средните наемни нива на жилищните имоти в края на миналата година до ноември. От декември 2008 и през януари 2009 средните цени на реализираните сделки с наеми са се понижили леко. След леко повишение на средните наемни нива през февруари следва спад през март. Наемните нива на жилищни имоти във Варна през изминалите месеци са се изравнили с тези в София.

Ваканционни имоти
Сделките с ваканционни имоти през 2009 г. са спаднали спрямо началото на 2008 г., но се поражда динамика от гъвкавостта на строителите и собствениците на такива имоти в предлаганите от тях оферти и цени.
Купувачите през тази година избягват покупките „на зелено”, като 75% от реализираните сделки с ваканционни имоти са с вече построени и дори обзаведени апартаменти.
Средните цени на реализираните сделки през 2009 г. и в този сегмент не се различават много от тези през 2008 г. – 61 хил. евро за планинските курорти и 80 хил. евро за морските, като обаче в момента на такива цени се купуват по-атрактивни имоти.

Селски имоти
От началото на 2009 г. средната цена на селски имот в софийските села е 16 230 евро, в област Варна – 38 200 евро, област Бургас – 27 000 евро, в област В. Търново – 12 600 евро, в област Ямбол – 9000 евро, в област Монтана – 4500 евро, област Плевен – 4000 евро.
Средната цена на сключените сделки със селски имоти за първото тримесечие на 2009 г. е 19 890 евро, което представлява спад от 35% спрямо спрямо средните цени от 2008 г.
Броят на сключените сделки за януари и февруари намалява с 36% спрямо същия период на 2008 г.
Интересът към закупуване на селски имоти от страна на потенциални купувачи продължава да бъде насочен основно към имоти около София, Пловдив, Стара Загора и другите големи градове в страната, както и близо до морето (Варна и Бургас) и в планински райони (Велико Търново и др.). Чуждестранните купувачи продължават да се интересуват от имоти около Видин, Елхово и Монтана, а напоследък все повече и от района на Плевен.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *