Очакваме 8 млрд. лв. приходи от туризъм през 2013 г.

Близо 8 млрд. лева приходи от туризъм се очакват през 2013 г. Това е заложено в Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма, която ще бъде разгледана от кабинета. Целта е страната ни да се превърне модерна целогодишна дестинация.

Стратегията за развитие на туризма предвижда по-ефективно използване на природните ресурси на страната ни, като се изгради специфичен облик и национална идентичност на туристическия продукт. Ще бъде поставен специален акцент върху архитектурните и културни паметници.

Заложените в стратегията цели ще бъдат постигнати, като страната ни стане дестинация от по-висок клас на световния туристическа пазар като качество и добавена стойност; чрез подобряване на инфраструктурата на национално, регионално и общинско ниво; чрез единно прилагане на международните стандарти и най-добрите европейски практики. От голямо значение е и ефективният маркетинг и рекламата на България като туристическа дестинация.

В момента у нас се предлага предимно масов тип туристически продукт и не е използван потенциалът на природните и културните ресурси, с които разполага. За промяна на досегашния имидж ще спомогне развитието на културния, SPA, уелнес, балнеоложки, селски и екотуризъм, събитиен, спортен, ловен и голф туризъм.

През 2008 г. приходите от туризъм са 2,6 млрд. евро. Очаква се след пет години един турист да харчи на ден у нас по 108 евро, докато през миналата година той е изразходвал по 58 евро. От началото на годината обаче има спад с около 18 на сто в броя на чуждестранните туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *