Литва – рекордьор по икономически срив

Литовската икономика се е сринала с 12,6 на сто през първото тримесечие на годината в сравнение с аналогичния период на миналата година, информира EUobserver.
Това е най-голямото свиване на Брутен вътрешен продукт (БВП) за която и да е европейска страна, както и в глобален план,от началото на финансовата и иконочическа криза, както и рекорд за прибалтийската република от 1995 г. насам.Най-много проблеми и тревоги са причинили намаляващият износ, затихващото индустриално производство, както и затягането на кредитирането.
Министър-председателят на Литва Андриус Кубилиус изрази надежда, че догодина страната му ще отчете по-слаб спад на БВП и дори стабилност. Според последните прогнози на правителството, икономиката на малката европейска държава ще се върне към растеж едва към 2011 година.Литваима нужда повече от всякога от международна финансова помощ, въпреки че идеята за заем от Международния валутен фонд (МВФ) беше посрещната от масови и бурни протести на населението.
Правителството се опитва да задържи бюджетния дефицит под 3 на сто от БВП, но, въпреки предприетите съкращения на разходите, кабинетът готви още меки за тяхното свиване.
Още миналата година Световната банка предупреди, че Източна Европа ще усети най-силно влиянието на кризата, особено трите прибалтийски републики. Затова държавите толкова искат да се присъединят по-бързо към еврозоната – за да се стабилизират националните им валути и дълговете им.
Според друга стряскаща прогноза Ирландия ще отчете срив на икономиката от 9,2 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *