Лондонската и германската фондова борси обявиха сливането си

Двата най-големи европейски борсови оператори – германската фондова борда Deutsche Bоеrse и лондонската фондова борса London Stock Exchange обявиха сливането си. Въпреки че компаниите заявяват равноправно сливане, акционерите на германския оператор ще получат 54,4% от новото дружество.

Шефът на германската борса Карстен Кенгетер ще стане главен изпълнителен директор. Бордът ще се разпредели по равно между директори от Лондон и Франкфурт.

Става въпрос за глобален бизнес. Докато германският борсов оператор контролира клирингови къщи с операции за милиарди долари, от London Stock Exchange са мажоритарен собственик на LCH.Clearnet Group, най-големия посредник при търговия с дългови супаове в света, в който през миналата година бяха депозирани гаранции на стойност 56,9 млрд. долара.

Обединеният борсов оператор ще бъде най-големият в света по приходи и вторият най-голям по пазарна стойност.

Той ще бъде силен конкурент на американските CME Group Inc., Intercontinental Exchange Inc. и на китайската Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd.

„Това е правилната сделка за акционерите, клиентите и служителите на LSE Group и Deutsche Boerse,” коментира шефът на лондонския оператор Ксавие Роле. Той ще се оттегли, когато сделката бъде финализирана.

Сливането ще генерира икономии на разходи за 450 милиона евро всяка година.

Новият борсов оператор ще разшири дейността си в Азия и САЩ. А основните фондови индекси в Европа – Stoxx 50 Euro, FTSE 100 и DAX ще бъдат под шапката на едно дружество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *