Джиа Лий: Открояваме няколко основни риска пред американската икономика

Управителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че ако повечето водещи централни банки в света не водеха политика на отрицателни лихви, това щеше да доведе до по-сериозни проблеми на световната икономика. През декември обаче Федералният резерв в САЩ увеличи минимално основната си лихва. Пред дни – на заседанието си през март, обаче ФЕД не направи ново увеличение.

В анализ за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Джиа Лий от Американския институт за икономически изследвания сподели: Има известни притеснения за американската икономика. В същото време искам да подчертая два позитивни индикатора, които ще подкрепят растежа. Единият е подобряването на пазара на труда. Другият е увеличаването на потреблението. Въпреки това ние открояваме няколко основни риска пред американската икономика, които идват основно от глобалната икономика. Ако обърнете внимание на анализа на Федералния резерв, ще видите, че и там тези рискове са индикирани. Те са разтевожени от развитието на световната икономика и отражението му върху американската. Смятам, че техните притеснения ясно се виждат и в направените от тях прогнози. На последното им заседание те понижиха икономическите си прогнози от 2,4 % на 2,2 %. Те запазиха основната лихва на същите нива и дадоха ясно да се разбере, че възможността за повишаването ѝ до края на годината намалява.

Основните рискове, които могат да окажат влияние върху американската икономика са по две основни направления, коментира Лий:

Едното, разбира се, е състоянието на финансовите пазари и нивата на лихвите. Световната икономика се свива, докато американската расте – наистина, с по-бавни темпове, но все още расте. Повечето централни банки в света водят политика на намаляване на лихвите, с което се надяват да подкрепят икономиките си. В същото време в САЩ се обсъжда възможността за увеличаване на лихвите, това привлича инвеститорите. Например, американските правителствени облигации стават по-интересни за инвеститорите, а това от своя страна ще направи долара по-силен. Това веднага се отразява на пазарите и също така се отразява върху вноса и износа. Ако доларът е силен, а в свиващата се световна икономика необходимостта от американски продукти – намалява, то това веднага се отразява и на другите показатели.

Дори и цената на петрола да се запази на настоящите си ниски нива, отражението ѝ върху инфлацията ще бъде минимално, коментира Лий.

Въпросът е да няма спад с 50%, както беше между 2014-та и 2015-та година. В противен случай, отражението върху инфлацията, а оттам и върху цялата икономика, намалява.

От Федералния резерв казват, че инфлацията от 2 % е цел, но не подчиняват всичко на нея, а ЕЦБ пък заявяват категорично, че целят определено ниво на инфлацията, коментира експертът

Но да се върнем към темата с лихвената политика. Дори и да увеличат водещата лихва отново, това ще бъде с 0,25 %. Това е толкова малко, че не би трябвало да има отражение върху реалната икономика. Увеличението, което се случи през декември, беше по-скоро сигнал за пазарите, който означаваше, че Федералният резерв е оптимист за развитието на икономиката. Ефектът върху световната икономика може би ще бъде по-забележим, защото докато навсякъде лихвите падат, а САЩ е единственото място, в което се увеличават, това ще направи американските книжа по-атрактивни за инвеститорите и повече чужди инвеститори ще дойдат в САЩ.

БНБ започна тестването на банките в България, а „диагнозата“ ще е ясна през есента. Властите избраха прегледът да се направи според Европейския банков надзор и той започна с оценка на активите, т.е. какво притежават като апартаменти и имоти и за колко време могат да бъдат продадени при спешна нужда от пари в брой. Ще се проверява и на какво теглене на влогове може да издържат банките. Според американския професор Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас, банките ни днес са по-стабилни отколкото при колапса на КТБ. Ползата от настоящите тестове ще е само една – веднъж вече приключили, ще знаем резултатите и спокойствието ще се върне върне в системата. Несигурността, по думите на професор Ханке, идва от това, че отговорността в България се прехвърля. „Българите власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността – в случая – на Европейския банков надзор, вместо да регулират банките на национално ниво, нещо което смятам че трябваше да направят“, казва проф. Ханкер, цитиран от bTV. „Ето, КТБ се срина и тогава изведнъж властите казват: „Не сме достатъчно компетентни, не може да регулираме банките ние, ще минем към Европейските банкови регулации“. Това изнервя хората и те си казват: „О, БНБ не знаеше какво прави или вероятно е корумпирана и сега прехвърлят топката към регулаторния режим на ЕС“. Вложителите може да са напълно спокойни, категоричен е Ханке. Дори дадена банка да не мине тестовете, ще бъде заставена да покрие стандартите за определено време, като при преглед при лекар – ако се открие проблем се минава на лечение.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/BNB-zapochva-testvaneto-na-bankite/nid-149276.html

БНБ започна тестването на банките в България, а „диагнозата“ ще е ясна през есента. Властите избраха прегледът да се направи според Европейския банков надзор и той започна с оценка на активите, т.е. какво притежават като апартаменти и имоти и за колко време могат да бъдат продадени при спешна нужда от пари в брой. Ще се проверява и на какво теглене на влогове може да издържат банките. Според американския професор Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас, банките ни днес са по-стабилни отколкото при колапса на КТБ. Ползата от настоящите тестове ще е само една – веднъж вече приключили, ще знаем резултатите и спокойствието ще се върне върне в системата. Несигурността, по думите на професор Ханке, идва от това, че отговорността в България се прехвърля. „Българите власти по принцип не поемат отговорност. Обичат да прехвърлят отговорността – в случая – на Европейския банков надзор, вместо да регулират банките на национално ниво, нещо което смятам че трябваше да направят“, казва проф. Ханкер, цитиран от bTV. „Ето, КТБ се срина и тогава изведнъж властите казват: „Не сме достатъчно компетентни, не може да регулираме банките ние, ще минем към Европейските банкови регулации“. Това изнервя хората и те си казват: „О, БНБ не знаеше какво прави или вероятно е корумпирана и сега прехвърлят топката към регулаторния режим на ЕС“. Вложителите може да са напълно спокойни, категоричен е Ханке. Дори дадена банка да не мине тестовете, ще бъде заставена да покрие стандартите за определено време, като при преглед при лекар – ако се открие проблем се минава на лечение. 0 0 0 0 0

Прочети повече на: http://profit.bg/news/BNB-zapochva-testvaneto-na-bankite/nid-149276.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *