Лондонското Сити превзема София

21 брокерски компании и застрахователи от Европа поискаха да работят у нас

Финансови компании от лондонското Сити превземат пазара у нас. Само за 12 работни дни след влизането ни в ЕС 13 брокерски фирми на пазара на акции и 8 застрахователни компании от Европа са заявили желанието си да работят в страната. 12 от брокерските компании са от Лондон, а една е от Чехия, обяви председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. Трима от застрахователите са от Германия, по двама са от Ирландия и Англия, а един е от Австрия. От 1 януари финансовите компании от ЕС могат свободно да предлагат услугите си в България, като само предварително уведомят Комисията за финансов надзор (КФН). Право да работят в целия ЕС имат и българските застрахователи и инвестиционни посредници. Но засега само един застрахователен брокер е уведомил КФН, че ще работи във Великобритания.

Инвазията на европейските финансови компании ще засили конкуренцията на капиталовия пазар. Нещата започват да се случват много по-скоро от очакваното, коментира Апостол Апостолов. Тепърва европейските брокери може да поискат да се регистрират и на Българската фондова борса.

По изискване на ЕС е подготвен нов закон за пазара на финансови инструменти. Според него от 1 ноември 2007 г. сделките с акции на публични компании ще могат да стават и извън борсата. Тези сделки само ще трябва да се регистрират на борсата, за да има прозрачност на цените.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *