Лошите кредити вече чукнаха 20 процента

Това показва паричната статистика на Българска народна банка. Спрямо януари увеличението на лошите и преструктурирани кредити е с 0.11 процентни пункта. Така обемът на необслужваните и преструктурирани заеми към края на февруари е вече 7.56 млрд. лв
Тенденцията на непрекъснато увеличаване се наблюдава от началото на 2010 г. През януари 2010 г. делът от общите кредити беше едва 11.5%, а в последния месец на 2010 г. те вече бяха 18.10%.
Погледнати като абсолютна стойност лошите и преструктурирани кредити нарастват с 31.4 млн. лв. спрямо януари. Това е над 11 пъти по-малко спрямо предходния месец и е най-слабото покачване от ноември 2008 г., когато данните на БНБ показват, че ръстът е бил с едва 4.7 млн. лв.
От началото на 2010 г. до сега лошите и преструктурирани кредити са се увеличили с 67.7%, показват изчисленията на LiveBiz, а само през 2010 г. те са нараснали с 59%.
„Увеличаването на лошите и необслужвани кредити ще продължи поне още едно-две тримесечия“, това коментира пред LiveBiz изпълнителният директор на „Пощенската банка“ и заместник председател на Асоциацията на банките в България Асен Ягодин. Според него обаче, темпът ще е значително по-бавен от 2010 г., когато средното месечно увеличение на лошите кредити достигна 250 млн. лв. По думите на Асен Ягодин в тези 19% лоши и необслужвани кредити влизат и преструктурираните кредити. Именно затова той очаква, че в рамките на няколко месеца те ще излязат от тази група и това ще се отрази в процентното им отношение спрямо целия обем.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *