Лошо време за производителите на ски въпреки хубавия сняг

Снежната покривка е идеална от Алпите в Европа до Скалистите планини в САЩ. Въпреки това обаче повечето водещи европейски производители на ски ще загубят пари и този сезон, пише Ройтерс.
Rossignol, Dynastar, Fischer, Atomic и Salomon съкратиха работни места и преместиха производството на по-евтини места в Азия или Източна Европа през последните няколко тримесечия, за да ограничат загубите.
Въпреки усилията им бизнесът остава уязвим и топящите се ледници и намаляващото потребителско доверие са само част от проблема.
Продажбите на производителите са засегнати от ръста при отдаването на ски под наем.
„Отдаването под наем убива производителите и тенденцията не дава признаци на отслабване“, казва Ерик Веса, шеф на магазин за отдаване под наем във френските Алпи.
„Ако е минус 15 градуса по Целзий, клиентът ще потърси ски, които режат леда, ако следващия ден вали пухкав сняг, ще поиска да ги смени с други“, коментира той.
В света има около 50 млн. скиори, не всички от които карат ски редовно, а годишните продажби на ски са се свили наполовина през изминалите 15 години до 3,5 млн. чифта.
Навиците за почивка вече са променени. Днешните скиори вземат по-кратки отпуски в сравнение с 10 години по-рано, обикновено дълъг уикенд или седмица и наемат ски, за да не им се налага да превозват ските си. Също така ако не карат често, по този начин могат да спестят пари.
Освен това много скиори се преориентираха към сноуборд – годишните продажбите на бордове сега възлизат на около 1,3 млн. единици.
Хората, които наемат ски, често са италианци, французи, скандинавци, източноевропейци и британци, докато австрийците, швейцарците и германците обикновено носят собствено оборудване, обясняват от фирми за отдаване под наем.
Ски пазарът се превзема от продажбите на ски обувки, като годишно се продават 3,7-3,8 млн. чифта, казва Майкъл Шинейс от финландската група Amer Sports, която стои зад марките Atomic и Salomon.
Ски обувките са по-малка инвестиция, която струва между 150 и 300 евро в сравнение с 400-900 евро за ски. „Много хора днес предпочитат да купуват обувки вместо ски“,обяснява Шинейс.
Производителите знаят, че се печели не от производство, а от отдаване под наем, но пропуснаха да се възползват от това.
„Производителите на ски си мислиха, че отдаването под наем не е тяхна работа и сега губят“, коментира главният изпълнителен директор на Rossignol Бруно Серсли пред Ройтерс. „Търсим обаче начин да споделим възможностите с магазините за отдаване под наем“.
Някои производители се опасяват, че навлизането в пазара на отдаване под наем сега не е опция, защото най-добрите места до пистите вече са заети от мощни местни фирми. Те се притесняват, че фирмите ще спрат да купуват от тях, ако влязат в пряка конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *