Междубанковите лихви у нас се върнаха към 4%

Лихвите по междубанковите кредити за период от един ден (овърнайт), измервани от индекса Leonia, се повишиха до 3,94% вчера спрямо дъното от 2,72%, регистрирано на 3 февруари, показват данни на БНБ. Среднодневната стойност на Leonia за месеца формира основния лихвен процент (ОЛП).
Все пак лихвите в момента са далеч от рекордната си стойност от 6,37% на 17 октомври 2008 г. Текущите нива на междубанковите лихви са като през юни 2007 г.
Към 24 февруари стойността на Eonia е 1,29%, като индексът отразява нивата на овърнайт лихвите в евро на западноевропейския междубанков пазар. Последното дъно на Eonia бе при 1,186% на 5 февруари 2009 г. Най-високата стойност на индекса е 4,6% от 7 октомври 2008 г.
Общият обем на междубанковия пазар в България за вчера е 405 млн. лв. Банките с най-голям дял в предоставения ресурс за януари бяха Корпоративна търговска банка (КТБ), Ситибанк клон София и Българска банка за развитие, показват данни на БНБ. В началото на март ще бъде известна класацията по банки предоставили най-много ресурс през февруари.

Източник:Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *