„Лукоил“ напуска бизнеса си с ВЕИ в България

Руската енергийна компания „Лукойл“ е взела решение да напусне бизнеса си с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България. Те прекратяват партньорството си с италианската фирма ERG Renew в тази сфера. Те започнаха съвместната си работа през 2011 г., като нейната задача беше инвестиране във вятърни паркове в България и Румъния.

От „Лукойл“ са решили да запазят само ветропаркът в Тополог в Румъния. Неговата мощност достига 84 мегавата. От своя страна италианската компания ще запази българските централи „Черга“ (с 40 мегавата) и „Храброво“ ( с 14 мегавата) заедно с румънския парк „Гебелейзис“ (с 70 мегавата). Очаква се това да стане факт до края на годината, пише в-к „Преса“.

В началото са седмицата председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че след февруари 2016 г. вече няма да има преференциални цени за ВЕИ-тата.

„Постигнали сме си целта. Който иска да инвестира във ВЕИ, ще продава на свободния пазар електроенергията”, каза тогава Добрев.

По думите му инвестиционните разходи са намалели значително и в някои случаи тези проекти са достатъчно евтини, за да продават на свободния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *