„Лукойл“ напуска Украйна

Руската петролна компания „Лукойл“ ще напусне изцяло пазара в Украйна и ще продаде активите си там на австрийската фирма „Eй Ем Ай Си“ Енерджи мениджмънт (AMIC Energy Management), която оперира в страната. Основна причина за това решение е кризата в Украйна и напрежението между Русия и Западна Европа, съобщава московската информационна агенция „РБК“.

Преговорите за продажбата на 100% от собствеността на „Лукойл-Украйна“ са започнали преди месец по инициатива на австрийската компания. От своя страна руския петролен гигант разполага с над 249 бензиностанции, 67 газови станции и 7 складови бази в Украйна.

„Продажбата на веригата от бензиностанции и на нефтените бази в Украйна на AMIC ще позволи на „Лукойл“ да оптимизира структурата на активите си и системата за управление на търговската мрежа в Западна Европа, което има важно значение за повишаване на ефективността на бизнеса ни в областта на продажбата на петролни продукти“, коментира вицепрезидентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов.

„Като се има предвид, че „Лукойл-Украйна“ е в топ пет на пазара на горива в Украйна по брой на бензиностанциите и обем на продажбите на дребно, придобиването й представлява стратегически важна крачка към подсилването на инвестиционния портфейл на AMIC в Централна и Източна Европа“, смята от друга страна управляващият директор на AMIC Energy Management Гюнтер Майер.

„Ако такава сделка се случваше в Русия днес, то мрежата от 240 бензиностанции би могла да бъде оценена на 250 млн. долара, но при настоящата ситуация в Украйна отстъпката от тази сума би могла да достигне от 20% до 90%, според това за какво се договорят страните“, смята анализаторът на Райфайзенбанк Андрей Полищук.

Според представител на филиала през последните няколко дни подразделението на „Лукойл“ в Украйна не е успявало да реализира продажбата на горива в Иваново-Франковска област, тъй като активисти на националистическата мрежа „Десен сектор“ са блокирали работата й.

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщават, че от „Десен сектор“ са поискали петролната компания да дарява всеки ден около 100 литра гориво за нуждите на украинската армия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *