Предстои създаването на Банка за развитие и в ШОС

В рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС ) е назряла необходимостта от създаване на собствена Банка за развитие, заявил руският министър на външните работи Сергей Лавров пред колегите си от Съвета на министрите на външните работи на ШОС.

Шефът на руската дипломация е отбелязъл, че в сферата на икономиката, страните от ШОС са успели да постигнат забележителни резултати като създаването на Енергетически клуб, в който, наред с държавите-членки, участват и страните-наблюдатели и държавите-партньори на ШОС.

„Енергийният клуб е открита и перспективна площадка за провеждането на дискусии относно енергетичната сигурност, както и за установяването на бизснес-контакти между производителите, транзитьорите и потребителите на енергоресурси“, посочил още Лавров.

Освен това в рамките на тазгодишния Петербургски международен икономически форум, за първи път е бил създаден и специален панел – „ШОС – пространство за икономическо и делово взаимодействие“, допълнил още Лавров и е посочил, че е“назрял моментът за създаване на по-ефективни механизми за финансова подкрепа на проектите, които се стреми да реализира тази организация. Според руските финансисти, най-ефективна е схемата с учредяване на специална Банка за развитие на ШОС на основата на съществуващата и действаща досега твърде успешно Евразийска банка за развитие“, заключил министърът.

Справка:

– Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е регионална международна организация, основана през 2001 г. от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. С изключение на Узбекистан, останалите страни са участници и в „Шанхайската петорка“, основана с подписаните през 1996-1997 г.г. от Русия, Казахстан, Китай, Киргизстан и Таджикистан споразумения за укрепване на доверието във военната област и за взаимно съкращаване на военните сили в граничните райони.

След включването на Узбекистан в организацията през 2001 г., тя е преименувана в Шанхайска организация за сътрудичество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *