„Лукойл” продава активите си в Прибалтика

Шефът на „Лукойл“ Вагит Алекперов обяви в интервю за телевизия „Русия-24″, че компанията планира да продаде всичките си активи в трите Прибалтийски републики- Латвия, Литва и Естония. Според думите на Алекперов, причина за решението е наличието на силни антируски настроения в трите бивши съветски републики, което пречи на бизнес делата на компанията.

„Губим пари, а и усещаме негативно отношение към себе си“, уточни шефът на „Лукойл“. През лятото на 2015 година компанията продаде всичките си 37 бензиностанции в Естония, с които контролираше 6% от пазара в страната.

Това е поредното изтегляне на руската компания от страни в Източна Европа. Миналата година бяха продадени бензиностанциите в Чехия, Словакия и Унгария. В ход е и продажба на активи в Украйна.

Засега „Лукойл“ няма намерение да се изтегля само от България и Турция, тъй като за турския пазар работят заводите й в Бургас и в Плоещ, Румъния. Алекперов допълни, че в Турция не се усеща нито негативно отношение към руснаците, нито има загуби за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *