Украинският парламент гласува търговски санкции за Русия

Парламентът на Украйна разреши на правителството да наложи търговско ембарго на Русия.Това става, след като миналата седмица Москва заяви, че ще премахне зоната за свободна търговия от 1 януари, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

За потенциалното налагане на търговско ембарго гласуваха 291 от 421 депутати. Законопроектът за внасяне на изменения в закона за външноикономическата дейност ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента Петро Порошенко. Той разрешава на правителството да предприеме допълнителни мерки в случай на „дискриминационни или враждебни мерки от страна на държава, призната за агресор от Върховната рада“.

Правителството ще може да забранява или ограничава външноикономически операции и да отменя облекчения на тарифите. По-рано украинският премиер Арсений Яценюк подчерта, че Киев е готов за ответни мерки.

Русия неведнъж е изразявала притесненията си, че това споразумение може да доведе до заливане на украинския пазар с европейски стоки.

В понеделник стана ясно, че ЕС удължава санкциите срещу Русия с още шест месеца до 31 юли 2016 г. Като основание за това се посочва липсата на напредък по мирния процес в Украйна и изпълнението на Минските споразумения.

Ден по-късно САЩ наложиха санкции на 34 физически и юридически лица. Ходът е част от усилията за оказване на натиск върху Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *