Лъчезар Богданов: Ниските лихви по депозитите e вид финансова репресия

Ниските лихви по депозитите у нас са част от европейската политика, която цели да дестимулира спестяването. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът от „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов, съобщават от информационна агенция Фокус. Според него, това е вид финансова репресия, която се води от банките по света и съответно от Европейската централна банка и наказва спестителите. „Въпросът е, че тази политика на Европейската централна банка, междувпрочем и на Федералния резерв и на Японската националната банка, е насочена именно към това – да ни дестимулират да спестяваме. Те не искат бизнеса и гражданите да спестяват. Те искат бизнесът да инвестира, а гражданите – да харчат“, уточни икономистът.

Той обясни, че всеки, който иска да спестява, е наказан с надеждата, че ще промени своето поведение и ще вкара парите си в потребление на стоки и услуги или ако е бизнес, ще инвестира. По думите на икономиста подобна промяна не е толкова лесна. Според него хората спестяват по ред причини и дори да няма лихва върху спестяванията, те ще продължат да пестят. „Ако спестяванията им трябват за бъдещо обучение на децата им в университет или за предстоящо лечение, или просто за сигурност, за да имаш бели пари за черни дни, то тогава каквато и да е лихвата, имаш нужда от това спестяване, защото то ти дава сигурност“, коментира още икономистът.

Лъчезар Богданов каза още, че хората у нас предпочитат да спестяват в банков депозит, защото имат известна сигурност и депозитите до 100 хиляди са гарантирани. Според него, инвестирането може да бъде рисково, било то в имот или бизнес и няма добра среда за инвестиции. Лихвите по кредитите също падат, каза още Богданов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *